duminică, 26 iunie 2016

BREXIT ȘI TEORIA LEBADA NEAGRĂ!

Fenomenul Brexit, așa cum a fost numit, a făcut să aduc în prim plan, pentru cei care au fost atât de surprinsi de rezultatele votului, teoria referitoare la ,,impactul foarte puțin probabilului,, sau efectul ,,lebăda neagră,, ! Teoria evenimentelor de tip Lebada Neagra, e o metafora folosita pentru descrierea unui eveniment neasteptat (pentru observator), ce are un impact major, si care, dupa aparitia sa, este rationalizat retrospectiv.
Teoria a fost propusa de Nassim Nicholas Taleb si serveste la explicarea:
- rolului disproportionat al evenimentelor rare, cu impact major si greu de prezis ce depasesc limitele asteptarilor normale in istorie, stiinta, finante si tehnologie ;
- imposibilitatii calcularii probabilitatii evenimentelor rare cu ajutorul metodelor stiintifice (datorita probabilitatilor mici) ;
- prejudecătilor psihologice, individuale si colective, ce ne fac sa devenim ignoranti fata de incertitudine si de rolul masiv al evenimentelor istorice rare.
Spre deosebire de problemele filozofice de tip “lebada neagra”, aceasta teorie se refera la evenimentele neasteptate ce au consecinte si impact major, si care au un rol dominant in istorie. Aceste evenimente extreme, atunci cand sunt privite colectiv, au roluri mult mai importante decat evenimentele normale. Privind mișcarea Brexit, am asociat ceea ce a produs ea, cu „lebădă neagră“ a  lui Nassim Taleb, un eveniment rar, neașteptat, cu un impact deosebit, care va avea efecte dincolo de ieșirea UK din Uniunea Europeană. Emoția, revolta, tristețea, mânia și disprețul față de politicieni s-ar putea transforma într-o revoltă care să aducă la alegerile viitoare, alți oameni politici,  altă viziune privind rostul și rolul UE, alte relații în cadrul acesteia, etc, etc.


Niciun comentariu: