sâmbătă, 29 noiembrie 2008

VOTUL UNINOMINAL IN ROMANIA-2

Electoratul va alege duminică, pentru prima oară, un candidat în locul unei liste, însă pentru situaţia în care, de exemplu, un candidat nu obţine 50% plus unu din voturile din colegiu, repartizarea mandatelor se va face în funcţie de procentajul fiecărui partid obţinut la nivel naţional.
Alegătorii vor primi câte două buletine de vot, unul pentru Senat, celălalt pentru Camera Deputaţilor. În ele vor figura, individual, fiecare candidat înscris în cursa electorală în colegiul respectiv. Pentru ca un buletin să fie valabil, alegătorul trebuie să ştampileze un chenar în care este numele candidatului pe care îl preferă. Pentru fiecare colegiu este alocat un singur mandat de deputat sau senator. Colegiile sunt desenate astfel încât să respecte normele de reprezentare-70.000 de locuitori pentru un deputat şi 160.000 de locuitori pentru un senator-, dar este permisă şi marjă de abatere de la această normă, de până la 30%.
În viitorul Parlament nu vor putea intra decât reprezentanţi ai partidelor care depăşesc pragul electoral sau candidaţii independenţi care obţin cel puţin jumătate plus unu din numărul voturilor exprimate în colegiul în care candidează. Pentru partide rămâne în vigoare pragul electoral de minimum 5% din voturile valabil exprimate la nivel naţional. În cazul alianţei între două partide, pragul ajunge la 8%, iar procentul creşte cu un punct pentru fiecare partid în plus, fără a putea depăşi însă 10%.
Există şi un prag electoral alternativ, un partid putând accede în Parlament dacă reprezentanţii săi obţin mandate, cu 50% plus unu din voturi, în minimum şase colegii de deputaţi şi trei de senatori. În această eventualitate, partidul respectiv poate fi reprezentat în Parlament chiar dacă, la nivel naţional, nu a obţinut 5% din voturi.
Chiar dacă parlamentarii sunt aleşi uninominal, repartizarea mandatelor trebuie să respecte o cerinţă caracteristică sistemelor de vot proporţionale, şi anume ca ponderea în Parlament a partidelor ce depăşesc pragul electoral să corespundă procentajului obţinut de fiecare partid în opţiunile electoratului, la nivel naţional. Din acest motiv, repartizarea mandatelor şi desemnarea câştigătorilor în fiecare colegiu are loc în trei etape. În prima etapă sunt repartizate mandatele pentru candidaţii care au obţinut jumătate plus unu din numărul voturilor exprimate într-un colegiu. Ei vor fi siguri că vor deveni parlamentari, cu condiţia ca şi partidul lor să depăşească pragul electoral.
În a doua etapă, birourile electorale judeţene (sau de circumscripţie, deoarece fiecare judeţ se constituie într-o circumscripţie) stabilesc un coeficient electoral al judeţului respectiv. Coeficientul se stabileşte prin împărţirea numărului total de voturi valabil exprimate într-un judeţ la numărul de mandate de senator sau de deputat care revin judeţului respectiv. Apoi numărul de voturi obţinute, în respectiva circumscripţie, de către fiecare partid ce a depăşit pragul electoral se împarte la coeficientul electoral al judeţului. Partea întreagă, nerotunjită, a câtului acestei împărţiri reprezintă numărul de mandate obţinute de fiecare partid la nivelul BEJ-urilor. Însă Biroul Electoral Judeţean nu poate stabili în care colegii a câştigat un anumit partid mandatele respective.
A treia etapă de repartizare a mandatelor se desfăşoară la nivelul Biroului Electoral Central. La BEC sunt trimise atât situaţia cu mandatele rămase nerepartizate, precum şi voturile rămase, inferioare coeficientului electoral din fiecare circumscripţie. Pentru repartizarea între partide a celorlalte mandate se foloseşte metoda d'Hondt de atribuire a acestor mandate într-un sistem electoral proporţional. Această metodă a fost folosită şi până în 2004, la votul pe listă. În urma aplicării acestor operaţii matematice, se împart între partide şi mandatele rămase nerepartizate de către birourile electorale de circumscripţie.
În cadrul acestui proces este nevoie de stabilirea unui repartitor de circumscripţie care arată în ce judeţe va primi mandatele un partid sau altul. Nu este exclus ca un partid să nu primească nici un mandat într-un judeţ, dar voturile obţinute de candidaţii săi vor putea fi utilizate într-un alt judeţ, dar şi pentru alţi candidaţi. Această situaţie apare ca urmare a necesităţii respectării principiului proporţionalităţii.
După ce s-a stabilit către ce partide vor merge mandatele din fiecare judeţ, procesul este finalizat prin desemnarea candidaţilor câştigători. Se calculează raportul dintre numărul de voturi obţinut de fiecare candidat în colegiul său şi coeficientul electoral al judeţului. Aceste raporturi se aşează în ordine descrescătoare, iar desemnarea câştigătorilor se face în funcţie de acest clasament. Cu două condiţii: să nu se acorde mai mult de un mandat într-un colegiu şi să se respecte repartizarea mandatelor pe partide, stabilită anterior. Datorită acestor condiţii, este posibil ca un candidat care a obţinut cel mai mare număr de voturi într-un colegiu să piardă postul de parlamentar în favoarea celui de pe locul 2 sau chiar 3. În plus, vor fi avantajaţi candidaţii din colegiile mai mari deoarece ei pot obţine o cifră mai mare a raportului dintre numărul de voturi obţinute şi coeficientul electoral al judeţului.
În continuare, minorităţile naţionale vor putea fi reprezentate în Parlament, chiar şi în condiţiile introducerii votului uninominal. Organizaţiilor minorităţilor naţionale li se aplică un coeficient electoral obţinut prin numărului de voturi valabil exprimate la nivel naţional la numărul total de mandate pus în joc. Dacă o organizaţie a minorităţilor obţine peste 10% din acest coeficient, va avea dreptul la un mandat de deputat. Mandatul respectiv va fi atribuit celui care a obţinut cel mai mare număr de voturi dintre toţi candidaţii organizaţiei respective

vineri, 28 noiembrie 2008

REFORMA INVATAMANTULUI

Pentru cadrele didactice din invatamant cea mai mare asteptare este legata de reformarea sistemului educational. Aceasta reformare trebuie sa stea in centrul atentiei noului Guvern, imediat dupa ce acesta se va instala.
Dascalii trebuie sa cunoasca in legatura cu masurile ce vor fi luate pentru reformarea sistemului educational.

I. PREAMBUL
Strategia „Educaţie şi Cercetare pentru Societatea Cunoaşterii” se constituie ca al treilea pas
dintr-un demers sistematic la care s-a angajat Preşedinţia României.
În 19 ianuarie 2007 a fost înfiinţată Comisia Prezidenţială pentru Analiza şi Elaborarea
Politicilor din domeniile educaţiei şi cercetării, o comisie de experţi care a prezentat într-un raport
făcut public pe 12 iulie 2007 şi intitulat România educaţiei, România cercetării diagnoza
sistemului, ca şi principalele soluţii la problemele identificate. Pe baza Raportului şi a discuţiilor
publice ulterioare, a fost elaborat Pactul Naţional pentru Educaţie, semnat în data de 5 martie
2008 de către liderii tuturor partidelor parlamentare şi ulterior de Academia Română şi
reprezentanţii altor 22 de organizaţii sindicale, studenţeşti, asociaţia părinţilor, de alte organizaţii
neguvernamentale interesate de bunul mers al educaţiei şi cercetării în România.
Strategia de faţă vizează dezvoltarea educaţiei şi cercetării în perioada 2009-2015 şi se
întemeiază, aşadar, pe două tipuri de demersuri: unul de expertiză, celălalt de angajament politic
major. Ştim unde suntem. Acum este momentul să spunem clar:
- unde vrem să ajungem,
- ce măsuri trebuie luate şi
- ce acţiuni trebuie întreprinse pentru a ne atinge ţintele propuse.
Educaţia şi cercetarea, oricât de nobile ar fi, nu sunt activităţi în sine; ele sunt mijloace prin
care construim un tip de societate. Întrebarea „Ce-i de făcut cu educaţia şi cercetarea în România?”
este strâns legată de o alta, şi anume „Ce fel de ţară ne dorim?”. Strategia de faţă conţine soluţiile
operaţionale pentru perioada 2009-2015, astfel încât prin educaţie şi cercetare să construim în
România o societate a cunoaşterii, singura care poate aduce prosperitatea, dezvoltarea durabilă şi
dezvoltarea personală a fiecărui cetăţean.
II. OBIECTIVE
Promovarea celor patru piloni ai societăţii cunoaşterii – educaţia, cercetarea, dezvoltarea
şi inovarea – nu înseamnă doar susţinerea prioritară a acestor activităţi sociale; înseamnă, în
primul rând, o nouă grilă de valori. Trebuie să facem în aşa fel încât cei care învaţă permanent,
cei care cercetează, cei care contribuie la dezvoltarea şi inovarea instituţiilor sau tehnologiilor să se
bucure de cel mai înalt prestigiu social. Toate măsurile şi acţiunile propuse în această strategie
ţintesc nu numai un nou aranjament instituţional şi legislativ, cât mai ales un nou angajament
axiologic, o nouă ierarhie de valori care să ne scoată din debusolarea axiologică pe care am trăit-o
după 1989. Nu putem să realizăm în România o economie şi o societate a cunoaşterii fără să
credem în valorile: învăţarea înseamnă dezvoltarea-inovarea instituţiilor şi tehnologiilor, cercetarea
pusă în slujba rezolvării problemelor complexe cu care ne confruntăm.
Obiectivul final al acestei strategii este asumarea socială, reală, a unei noi scale de valori,
necesară pentru realizarea consecventă a opţiunilor ce corespund unei economii a cunoaşterii. Vom
reuşi dacă aceste valori se vor regăsi în acţiunile noastre, nu doar în discursurile ocazionale ale mai
marilor zilei.
În baza analizelor efectuate, afirmăm că, printr-un efort susţinut, până în 2015, putem şi
trebuie să atingem următoarele obiective specifice:
1. Situarea performanţelor elevilor români la testele internaţionale (PISA, PIRLS,
TIMSS) în topul primelor 10 ţări ale lumii;
2. Plasarea a cel puţin 3 universităţi româneşti în topul primelor 500 de universităţi din
lume;
3. Creşterea de 5 ori a producţiei ştiinţifice şi triplarea indicelui global de inovare, ceea
ce ne-ar permite să atingem media actuală a UE la aceşti indicatori;
4. Reducerea ratei de părăsire prematură a sistemului de educaţie sub 5% (acum este de
23,6%);
5. Eliminarea diferenţelor esenţiale dintre învăţământul rural şi cel urban, dintre
oportunităţile de învăţare oferite grupurilor dezavantajate (grupuri minoritare, copii
cu nevoi speciale etc.) şi cele oferite majorităţii;
6. Transformarea educaţiei permanente într-o practică socială curentă la nivelul fiecărei
instituţii, publice sau private. Creşterea până la 20% a ratei de participare a adulţilor
la educaţia permanentă;
7. Transformarea corpului didactic într-o elită profesională a naţiunii;
8. Centrarea şcolii pe nevoile beneficiarului (elevi/studenţi, angajatori, comunitate);
9. Alocarea a cel puţin 7% din PIB pentru educaţie şi cercetare şi condiţionarea
cuantumului resurselor alocate unităţilor din sistem de rezultatele efectiv obţinute.
Pentru a atinge aceste obiective, sunt necesare mai multe măsuri şi acţiuni, care sunt prezentate
în continuare.
III. MĂSURI ŞI ACŢIUNI DE IMPLEMENTARE
III.A. ÎNVĂŢĂMÂNT PREUNIVERSITAR
În ceea ce priveşte învătământul preuniversitar, avem în vedere următoarele măsuri:
1. Compatibilizarea ciclurilor de învăţământ cu cerinţele unei educaţii moderne şi cu
Cadrul European al calificărilor
Argumente
Studiile actuale arată că educaţia timpurie (inclusiv cuprinderea unei părţi a ei în
învăţământul obligatoriu) este cea mai eficientă investiţie în educaţie. Clasa pregătitoare
obligatorie produce egalitate de şanse şi echitatea oportunităţilor de învăţare, optimizează
adaptarea la cerinţele şcolii şi îmbunătăţeşte performanţele şcolare în primele clase. Integrarea
clasei a IX-a în gimnaziu este o modalitatea esenţială de a reduce rata abandonului şcolar timpuriu,
cele mai mari pierderi înregistrându-se, în prezent, la trecerea din clasa a VIII-a în clasa a IX-a.
Utilizarea calculatorului a devenit o condiţie esenţială pentru munca şi viaţa oricărui adult. Ca
atare, achiziţia competenţelor de bază în utilizarea calculatorului (de nivel ECDL1-Start: „Noţiuni
de bază despre tehnologia informaţiei,” „Utilizarea computerului şi organizarea fişierelor”,
„Editare de text”, „Informaţie şi comunicare”) la finalul învăţământului obligatoriu devine o
necesitate. Dobândirea competenţelor de nivel ECDL-Complet până la finalul liceului, indiferent
de tipul acestuia, maximizează şansele absolvenţilor pe piaţa muncii şi capacitatea lor de a
valorifica maximal oportunităţile ulterioare de învăţare. Ministerul Educaţiei şi Cercetării va
asigura, în acest sens, infrastructura şi echipamentele necesare, va încheia parteneriate cu centrele
acreditate ECDL sau îşi va crea şi acredita propriile centre.
Acţiuni
1.1. Legiferarea unei noi structuri a sistemului de învăţământ
Termen: 2009.
Statul va sigura un învăţământ generalizat şi gratuit timp de 13 ani, de la clasa pregătitoare
până la sfârşitul liceului. Învăţământul obligatoriu va cuprinde clasa pregătitoare + învăţământul
1 ECDL – European Computer Driving License = Permis European de utilizare a computerului. ECDL-Start certifică
competenţele de bază; ECDL-Complet certifică competenţe avansate.
primar + învăţământul gimnazial (inclusiv clasa a IX-a) şi se va finaliza cu o Diplomă de Studii şi
un Certificat profesional (care să ateste nivelul 1 de calificare profesională şi achiziţia
competenţelor de utilizare a calculatorului la nivel ECDL-Start, modulele 1, 2, 3, 7 din ECDL).
Învăţământul liceal (clasele X-XII) se va desfăşura în trei profiluri de licee (teoretic, tehnologic şi
vocaţional) şi se va finaliza cu: a) Diplomă de absolvire a liceului b) Licenţă europeană de
utilizare a computerului (ECDL-Complet); c) Certificat profesional (nivel 3 de calificare –
numai pentru liceele tehnologice).
Tabelul 1. Noua structură a ciclurilor de învăţământ (1+4+5+3+ ciclurile Bologna) – descriere sintetică
Vârsta minimă
de acces Clasa Niveluri EQF Nivelul de învăţământ Cicluri curriculare
8 Doctorat Doctorat
7 Masterat (60-120 credite) Masterat
6 Licenţă (180-240 credite) Licenţă
5 Ciclu scurt/120 credite Ciclu scurt/120 credite
18 XII
17 XI
16 X
4 Învăţământ liceal (teoretic,
tehnologic, vocaţional)
15 IX
14 VIII
13 VII
3 Ciclul curricular
Observare şi orientare
12 VI
11 V
Învăţământ gimnazial
10 IV
9 III
2 Ciclul curricular
Dezvoltare
8 II
7 I 1
Învăţământ primar
5-6 CP CP CP
Ciclul curricular
Achiziţii fundamentale
0-5 Educaţia timpurie (creşe, grădiniţe, programe de suport
pentru părinţi, evaluare şi intervenţie timpurie) Prerechizitele şcolarizării
Notă: Se poate concepe prelungirea cu un an a liceului tehnologic în condiţiile în care el se finalizează nu numai
cu o diplomă de bacalaureat, ci şi cu un certificat de calificare Nivel 3. Nivelurile EQF sunt nivelurile din Cadrul
European al Calificărilor. CP = clasă pregătitoare. Acordarea de credite pentru doctorat este opţională.
1.2. Formarea personalului didactic direct implicat în restructurarea ciclurilor de
învăţământ, în primul rând a educatoarelor/învăţătorilor implicaţi în integrarea
educaţiei timpurii cu învăţământul obligatoriu, precum şi a profesorilor din şcolile
gimnaziale care vor avea clasa a IX-a
Termen: 2009-2010.
1.3. Luarea deciziilor administrative privind amplasarea şi dotările necesare pentru
clasa pregătitoare şi pentru clasa a IX-a
Deciziile vor fi luate în concordanţă cu condiţiile locale

1.4. Constituirea consorţiilor şcolare
Consorţiile şcolare sunt înţelegeri contractuale între unităţile şcolare dintr-o arie geografică
(constituite în baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării). Formarea
consorţiilor şcolare se face cu scopul de a optimiza utilizarea infrastructurii pentru educaţie, a
resurselor materiale şi a forţei de muncă. Consorţiile vor permite libera circulaţie a
personalului în cadrul lor, pe verticală (ex. gimnazii-licee) sau pe orizontală (ex. liceu-liceu),
astfel încât restructurarea ciclurilor curriculare să nu sincopeze normele didactice şi accesul
neîngrădit al elevilor la resursele de învăţare.
Termen: 2009-2011.
1.5. Dotarea tuturor şcolilor cu calculatoare conectate la internet
Odată stabilită noua reţea şcolară, în profil geografic şi comunitar, se va proceda la dotarea
completă a şcolilor cu calculatoare conectate la internet şi cu soft-uri educaţionale capabile să
ridice calitatea predării şi a învăţării.
Termen: 2010.
2. Reforma curriculară şi a procedurilor de evaluare
Argumente
Atât cercetările actuale din ştiinţele învăţării, cât şi beneficiarii sistemului de învăţământ,
susţin centrarea curriculumului pe competenţe, nu pe informaţii. Competenţele sunt blocuri de
cunoştinţe, deprinderi şi atitudini care optimizează rezolvarea de probleme. Strategia precizează
care sunt competenţele cheie pe care trebuie să se bazeze sistemul de învăţământ. Ele sunt
compatibile cu competenţele promovate la nivelul Uniunii Europene şi asigură flexibilitatea
învăţării. Ţinând cont de evoluţia minţii elevilor şi de facilităţile oferite de TIC, toate conţinuturile
curriculare trebuie digitalizate şi trebuie constituită o Bibliotecă Şcolară Virtuală, astfel încât cele
mai bune resurse de învăţare să fie accesibile oricărui elev, nelimitat.
Reforma curriculară implică, automat, o reformă a modului în care sunt evaluaţi elevii. O
metodologie de evaluare necompatibilă cu noul curriculum va crea unul paralel. Elevii vor învăţa
mai degrabă ceea ce va fi evaluat decât ceea ce este stabilit în curriculum. Strategia susţine o
evaluare congruentă cu ciclurile şcolare, centrată pe competenţe, care să ofere feed-back real
elevilor şi care să stea la baza planurilor individuale de învăţare.
Acţiuni
2.1. Centrarea curriculumului pe 8 categorii de competenţe-cheie
Aceste 8 categorii de competenţe-cheie sunt:
a) Competenţe de comunicare în limba maternă şi în două limbi de circulaţie
internaţională;
b) Competenţe fundamentale de matematică, ştiinţe şi tehnologie;
c) Competenţe digitale (de utilizare a tehnologiei informaţiei pentru cunoaştere şi
rezolvarea de probleme);
d) Competenţe axiologice sau de valorizare (necesare pentru participarea activă şi
responsabilă la viaţa socială);
e) Competenţe pentru managementul vieţii personale şi al evoluţiei în carieră;
f) Competenţe antreprenoriale;
g) Competenţe de expresie culturală;
h) Competenţe de a învăţa pe tot parcursul vieţii.
Absolvenţii învăţământului obligatoriu vor dobândi aceste competenţe la nivel de bază, iar
absolvenţii de liceu – la nivel avansat. Pe baza acestor competenţe se va putea stabili clar profilul
de formare (= ce vrem să ştie elevul) pentru fiecare ciclu de studii. Pentru fiecare disciplină din
planul de învăţământ, conţinuturile de învăţare se vor organiza în aşa fel, încât să contribuie
coordonat la formarea competenţelor menţionate. Criteriul principal de evaluare şi aprobare a unui
manual şcolar va fi legat de măsura în care contribuie la formarea competenţelor menţionate.
Se va crea o bancă de itemi, cu funcţie orientativă, pentru a-i ajuta pe profesori ca, în
notarea la clasă, să evalueze competenţe, nu informaţii.
Termen: 2009-2010.
2.2. Introducerea disciplinei Tehnologia informaţiei şi comunicării (TIC), ca
disciplină opţională în clasele I-IV şi ca disciplină obligatorie în clasele V-XII
Această disciplină are funcţia de a forma competenţele necesare pentru nivelul ECDL-Start
şi ECDL-Complet. Competenţele de utilizare a TIC oferă premise favorabile de învăţare pe
tot parcursul vieţii şi de dezvoltare a carierei personale.
Termen: 2010.
2.3. Flexibilizarea curriculumului
Flexibilizarea curriculumului se va realiza pe două dimensiuni:
a) prin creşterea proporţiei orelor în curriculumul la dispoziţia şcolii (CDŞ);
b) prin creşterea gradelor de libertate a profesorului în implementarea curriculumului în
interiorul fiecărei discipline.
Ponderea CDŞ în ansamblul curriculumului va fi de 20% la nivelul învăţământului
obligatoriu şi de 33% la nivelul liceului. Ce anume se va învăţa în 1/5 din orele din
învăţământul obligatoriu şi 1/3 din orele de la nivelul liceului se va decide la nivelul
fiecărei şcoli, în funcţie de nevoile de învăţare ale copiilor, nu în funcţie de nevoile de
normare ale cadrelor didactice. Şcolile vor putea astfel să se centreze pe elev şi pe nevoile
comunităţii, dar şi să se diferenţieze în funcţie de oferta de cursuri către beneficiari.
Concomitent, este nevoie de o flexibilizare a curriculumului în interiorul fiecărei discipline.
Curriculumul naţional va acoperi doar 75% din orele de predare, lăsând la dispoziţia
cadrului didactic 25% din timpul alocat disciplinei respective. În funcţie de caracteristicile
elevilor şi de strategia şcolii din care face parte, profesorul va decide dacă procentul de
25% din timpul alocat disciplinei va fi folosit pentru învăţare remedială în cazul copiilor cu
probleme, pentru consolidarea cunoştinţelor sau pentru stimularea celor capabili de
performanţe superioare. Pentru prima dată, flexibilizarea curriculară va permite
profesorului să realizeze planuri individuale de învăţare pentru fiecare elev.
Flexibilizarea curriculumului va produce individualizarea învăţării.
Termen: 2009-2011.
2.4. Digitalizarea conţinuturilor curriculare şi crearea unei Biblioteci Şcolare
Virtuale
Toate conţinuturile ce trebuie învăţate la şcoală, toate instrumentele de lucru, exemple
orientative de probe de verificare a cunoştinţelor vor fi convertite şi în format digital şi
accesibile permanent oricărui elev sau profesor, pe o platformă de învăţare tip LMS
(Learning Management System), on-line. Lecţiile celor mai buni profesori vor fi procesate
digital şi stocate pe platforma de e-learning. Prin internet, orice elev va avea astfel acces la
lecţiile celui mai bun profesor. Se vor crea „laboratoare virtuale” pentru a compensa şi/sau
întregi dotarea laboratoarelor şcolare. Pentru fiecare disciplină, se va crea o bază de resurse
digitale, astfel încât fiecare profesor sau elev să poată avea acces rapid şi gratuit la
informaţiile şi instrumentele necesare pentru o învăţare cât mai eficientă. Producţia de
conţinuturi digitale pentru învăţare (e-contents) va deveni un criteriu de performanţă
profesională al profesorilor. Curriculumul digital şi Biblioteca Şcolară Virtuală vor fi
îmbogăţite permanent, respectând cerinţele de calitate şi standardele internaţionale (ex.
SCORM, 2004).
Termen: 2009-2011.
2.5. Formarea profesorilor şi a directorilor de şcoli pentru gestiunea şi aplicarea
unui nou curriculum
Centrarea curriculumului pe competenţe, sporirea considerabilă a flexibilităţii curriculare,
introducerea disciplinei TIC şi digitalizarea curriculumului sunt potenţialităţi care riscă să
rămână slab valorificate fără o formare adecvată a cadrelor didactice şi a managerilor de
şcoli. Trebuie create şi puse la dispoziţia şcolilor, a directorilor şi a profesorilor instrumente
de analiză a nevoilor de învăţare, de analiză a caracteristicilor elevilor, de proiectare şi de
evaluare a unui curriculum descentralizat, astfel încât noul curriculum să producă profit
cognitiv maxim pentru elevi.
Termen: 2009-2011.
2.6. Modernizarea procedurilor de evaluare
Evaluările şcolare practicate până acum în România au o serie de deficienţe majore: 1) se
evaluează mai degrabă informaţiile reţinute decât competenţele formate; 2) nu există nicio
legătură între ritmul evaluărilor şi ciclurile curriculare de dobândire a competenţelor; 3)
evaluările sunt utilizate doar pentru a stabili ierarhii, în loc să fie prioritar utilizate pentru a
oferi feed-back elevilor şi părinţilor şi pentru a întemeia planuri individuale de învăţare. În
plus, supralicitarea lor atât de către profesori, cât şi de către părinţi, a generat tot mai multe
fraude şi acte de corupţie. Poate mai grav decât orice altceva, selectarea unui număr de
subiecte din Curriculumul Naţional (curriculum obligatoriu) şi afişarea lor pe internet, au
dinamitat complet curriculumul naţional, creând un curriculum paralel.

Pentru a reuşi, reforma curriculară trebuie în mod obligatoriu asociată cu o reformă a
procedurilor de evaluare, având la bază următoarele principii:
(1) Evaluările curente şi cele periodice verifică nu memoria informaţiilor, ci competenţele;
(2) Fiecare ciclu de achiziţie a competenţelor (= ciclu curricular) se asociază cu un tip de
evaluare periodică;
(3) Evaluările periodice se finalizează nu numai cu un punctaj obţinut de elev, ci şi cu:
a) un raport detaliat trimis părintelui/tutorelui privind situaţia şcolară a copilului
şi consilierea corespunzătoare a părinţilor/tutorilor;
b) un plan individualizat de învăţare, de recuperare (pentru copiii cu deficienţe de
învăţare), de accelerare (pentru copiii supradotaţi) sau de consolidare a
cunoştinţelor dobândite;
(4) Nu există teme separate pentru examene, altele decât temele curriculumului. Toate
temele din Curriculumul Naţional sunt evaluate, evitându-se astfel apariţia unui
curriculum paralel care să-l arunce în derizoriu pe cel Naţional;
(5) Niciuna dintre cele două evaluări naţionale (la sfârşitul învăţământului obligatoriu şi
bacalaureatul) nu se vor finaliza în decizii binare de tip „admis-respins”, ci cu un punctaj,
ca la testele tip PISA, care să arate performanţa personală a elevului în raport cu cerinţele
curriculumului naţional;
(6) Se înfiinţează un instrument de evaluare şi monitorizare comprehensivă a elevului, numit
Portofoliul de educaţie al elevului. Acesta va conţine nu numai rezultatele evaluărilor
periodice, ci şi rapoartele de evaluare, planurile individualizate de învăţare, notificări ale
cadrelor didactice sau ale consilierului şcolar privind elevul, diplome şi certificate
obţinute de elevi de la alte organisme acreditate decât şcoala proprie şi care dovedesc
aptitudinile sau performanţele speciale ale acestora. Evaluarea unidimensională a elevilor
doar prin notele obţinute la disciplinele şcolare trebuie să aibă un sfârşit. Portofoliul de
educaţie va permite o evaluare mult mai complexă şi mai realistă a elevului. Portofoliul
de educaţie, în format clasic şi electronic, va fi transmis automat de la un ciclu de
învăţământ la altul, constituind baza de cunoaştere şi evaluare multiaxială,
comprehensivă, a elevului. Structura şi constituirea Portofoliul de educaţie va face
obiectul unui Ordin al Ministrului Educaţiei.
Termen: 2009-2010.
Structura şi caracteristicile evaluărilor şcolare vor fi organizate după cum urmează:
i. La finalul clasei pregătitoare, cadrul didactic responsabil întocmeşte un Raport de
evaluare a competenţelor cognitive, emoţionale şi sociale ale copilului, în baza unei
metodologii specifice;
ii. La finalul clasei a II-a – finalul ciclului de achiziţii fundamentale (scris-citit,
matematică), fiecare şcoală, în baza unei metodologii elaborate de Ministerul
Educaţiei şi Cercetării, realizează evaluarea achiziţiilor fundamentale. Rezultatele
evaluărilor sunt folosite pentru individualizarea planurilor de învăţare până la finalul
clasei a IV-a pentru fiecare elev şi pentru un Raport de evaluare detaliat către
părinţi. Rezultatele evaluării vor fi trecute în Portofoliul de educaţie al elevului;
iii. La finalul clasei a IV-a, Ministerul Educaţiei şi Cercetării va realiza, prin
eşantionare, o evaluare la nivel naţional. Evaluarea se va baza pe curriculumul
naţional şi va avea itemi construiţi prin analogie cu cei din testele internaţionale
PIRLS şi TIMSS. Scopul principal al acestei evaluări este de a obţine informaţii
riguroase despre performanţele învăţământului primar şi politicile remediale ce
trebuie implementate. Şcolile pot decide, în baza unor metodologii proprii şi alte
modalităţi de evaluare a propriilor elevi de clasa a IV-a;
iv. La finalul clasei a VI-a (finalul ciclului curricular „Dezvoltare”) toate şcolile, în
baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, vor realiza
evaluarea elevilor prin două probe trans-curriculare:
- limbă şi comunicare (limba română şi o limbă străină),
- matematică şi ştiinţe.
Rezultatele evaluărilor vor fi utilizate pentru realizarea unui raport detaliat către
părinţi, pentru orientarea şcolară către un anumit tip de liceu şi pentru
individualizarea planurilor de învăţare pentru anii următori de studiu. Şcoala şi elevul
vor avea, astfel, posibilitatea ca în clasele VII-IX (ciclul curricular: „Observare şi
orientare”) să remedieze deficienţele constatate şi să orienteze elevul către tipul de
liceu/tipul de carieră care i se potriveşte mai bine. Rezultatele evaluării, împreună cu
planurile individuale de învăţare, se arhivează în Portofoliul educaţional al elevului.
v. La finalul clasei a IX-a (finalul învăţământului obligatoriu şi al ciclului curricular
„Observare şi orientare”) se va realiza o evaluare naţională trans-curriculară
obligatorie a tuturor elevilor. Evaluarea va avea patru componente:
1) Evaluarea competenţelor de comunicare în limba maternă şi în două limbi
de circulaţie internaţională. Probele de evaluare vor verifica nivelul de achiziţie
a curriculumului naţional şi vor avea itemi construiţi prin analogie cu cei din
testele PISA. Probele vor fi raportate la nivelurile de performanţă din Cadrul
Comun European de Referinţă pentru Limbi, astfel încât rezultatele obţinute
de elevi să poată fi folosite de aceştia oriunde în UE;
2) Evaluarea competenţelor la matematică şi ştiinţe. Proba se va baza pe
curriculumul naţional la matematică şi ştiinţe şi va avea itemi construiţi prin
similitudine cu testele PISA;
3) Evaluarea competenţelor de utilizare TIC de nivel ECDL-Start, printr-o
probă practică;
4) Evaluarea, prin calificative, a celorlalte competenţe-cheie de către diriginte,
consilierul şcolar şi colectivul de profesori ai clasei respective, pe baza
rezultatelor obţinute în ciclul gimnazial.
Rezultatele obţinute de către elevi se vor exprima în puncte (componentele a şi b) sau
calificative (componentele c, d), care să reflecte nivelul atins în dobândirea
competenţelor cheie de către fiecare elev în parte. Nu se va opera cu nicio grupare
binară a rezultatelor de tipul „admis-respins”. Detaliile evaluării naţionale de la
finalul învăţământului obligatoriu vor face obiectul unei metodologii specifice.
Absolvenţii învăţământului obligatoriu vor obţine:
a) o Diplomă de Absolvire a învăţământului obligatoriu – cu o Anexă la
diplomă, în care vor fi înscrise punctajul şi calificativele la probele de evaluare
a competenţelor cheie;
b) un Certificat Profesional în care vor fi înscrise competenţele dobândite
conform ECDL-Start.
Diploma de Studii (cu Anexa la diplomă), Certificatul Profesional şi alte înscrisuri
relevante privind aptitudinile şi performanţele elevilor se includ în Portofoliul de
educaţie.
Toţi absolvenţii de liceu vor putea urma învăţământul liceal în condiţii de gratuitate.
Liceele au autonomie în stabilirea criteriilor de departajare, acolo unde numărul de
înscrişi depăşeşte numărul de locuri oferite. Statul va acoperi toate costurile
frecventării liceului pentru copiii provenind din mediul rural sau din grupuri socioeconomice
dezavantajate.

3. Accelerarea descentralizării în contextul asigurării calităţii.
Argumente
Procesul de descentralizare, de aducere a deciziei cât mai aproape de locul unde se desfăşoară
activitatea de bază, trebuie accelerat. Reuşita descentralizării depinde, în mare măsură, de două
cerinţe care trebuie respectate: (1) descentralizarea trebuie să vizeze toate aspectele procesului de
învăţământ: curriculum, resurse umane, finanţare şi administrare; (2) descentralizarea trebuie să
contribuie la întărirea mecanismelor de asigurare a calităţii. Descentralizarea nu e scop în sine;
ea are sens dacă face sistemul mai eficient, mai relevant, mai echitabil şi de o calitate mai
bună. Statul va stimula, prin toate mijloacele, competiţia în sistemul de învăţământ.
Acţiuni
3.1. Descentralizarea financiară echilibrată.
Finanţarea de care va dispune unitatea de învăţământ va avea patru componente:
a) Finanţarea de bază, care e formată din costul standard/elev (preşcolar) + coeficienţi
de corecţie (pentru grupuri minoritare, dezavantajate, copii cu nevoi educaţionale
speciale). Ea va acoperi integral toate cheltuielile de personal, manuale, dotări
generale şi întreţinere curentă. Finanţarea de bază se atribuie, prin administraţiile
financiare judeţene – direct unităţilor de învăţământ, din bugetul de stat;
b) Finanţarea complementară cuprinde cheltuielile de investiţii, reparaţii capitale şi
dezvoltarea reţelei şcolare. Finanţarea complementară este asigurată din bugetul de
stat şi bugetele Consiliilor Locale. Consiliul Local decide distribuirea finanţării
complementare către şcoli, pe baza proiectelor de dezvoltare instituţională a acestora,
precum şi în funcţie de nevoile de dezvoltare a reţelei şcolare;
c) Finanţarea suplimentară, formată din fonduri de la Consiliile Judeţene (fonduri de
echilibrare, alte fonduri) şi Consiliile Locale, care stabilesc atât cuantumul, cât şi
destinaţia acestora;
d) Autofinanţarea, fonduri obţinute direct de unitatea de învăţământ, care sunt
gestionate conform propriilor decizii.
Proiectul de buget este întocmit de fiecare unitate de învăţământ, în baza unei metodologii
stabilite de Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi aprobat de Consiliul Local. Execuţia bugetară intră
în responsabilitatea unităţii de învăţământ.
Structura de finanţare prezentată mai sus asigură o autonomie crescută unităţilor de
învăţământ, dar şi responsabilităţi suplimentare. Ea ţine seama şi de studiile în domeniu, care arată
că, în materie de reţea şcolară locală sau judeţeană, deciziile cele mai bine fundamentate se iau nu
la nivelul unităţilor de învăţământ, ci la nivelul consiliilor locale, respectiv judeţene.
Termen: 2009-2012.
3.2. Descentralizarea deciziilor referitoare la resursele umane.
Toate deciziile privind angajarea, motivarea, dezvoltarea carierei, formarea continuă şi
concedierea personalului se vor lua la nivelul unităţii de învăţământ, în baza unei metodologii
stabilite de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, care va intensifica procedurile de control al
calităţii resursei umane. Directorii vor fi angajaţi pe bază de concurs, în baza unei metodologii
specifice, de către Consiliul de Administraţie al şcolii. Consiliul de Administraţie va fi format
din 1/3 membri cadre didactice din şcoală, 1/3 reprezentanţi ai părinţilor şi 1/3 – reprezentanţi
ai Consiliului Local. Directorul încheie cu Consiliul de Administraţie un contract de
management. În cazul neîndeplinirii contractului de management, directorul poate fi demis la
iniţiativa a 1/3 din membrii Consiliului de Administraţie, cu votul majorităţii simple.
Directorul şcolii nu poate fi membru al vreunui partid politic.
Termen: 2009-2011.
3.3. Descentralizarea administrării şi curriculumului.
Majoritatea deciziilor administrative trebuie luate la nivelul şcolii. Inspectoratul Şcolar
Judeţean va avea funcţii de :
a) orientare, control şi formulare de criterii specifice privind asigurarea calităţii,
b) instanţă de apel în relaţiile dintre unităţile de învăţământ şi angajaţi,
c) centru de resurse pentru reţeaua şcolară la nivelul judeţului.
Ministerul Educaţiei şi Cercetării se va concentra, în primul rând, pe elaborarea de politici şi
strategii şi pe asigurarea eficienţei, echităţii, calităţii şi relevanţei sistemului de învăţământ.
Curriculumul naţional e stabilit de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, iar deciziile aparţinând
CDŞ şi flexibilitatea curriculară intra-disciplinară se iau la nivelul unităţilor de învăţământ.
Termen: 2009-2011.
3.4. Formarea resurselor umane pentru managementul descentralizat al unităţilor de
învăţământ
Pregătirea resurselor umane (directori de unităţi de învăţământ, contabil, aparat tehnic) este o
urgenţă şi reprezintă o premisă esenţială a succesului descentralizării. Descentralizarea fără
profesionalizarea managementului unităţilor şcolare va fi un eşec.
Se va crea un Centru de Resurse pentru Managementul Unităţilor Şcolare, accesibil on-line,
care să ofere permanent asistenţă, bune practici şi instrumente în procesul descentralizării.
Termen: 2009-2012.
3.5. Stimularea competiţiei pentru calitate

Competiţia, alături de finanţare şi formare continuă, reprezintă un factor hotărâtor în creşterea
calităţii învăţământului. Ministerul Educaţiei şi Cercetării va finanţa programe speciale pentru
trei tipuri de competiţii:
a) Competiţii între şcoli. Aceste competiţii se vor baza pe evaluarea instituţională a
fiecărei unităţi de învăţământ. Şcolile vor fi evaluate după două axe majore:
incluziune şi performanţă. În urma evaluărilor pe fiecare dintre cele două axe, se va
realiza o clasificare a şcolilor pe 5 nivele („Excelentă”, „Foarte bună”, „Bună”,
„Satisfăcătoare”, „Nesatisfăcătoare”). Vor fi premiate substanţial atât şcolile cu
excelenţă în incluziune, cât şi cele cu excelenţă în performanţă. Şcolile care vor fi
evaluate ca „Satisfăcătoare” sau „Nesatisfăcătoare” vor fi supuse unei asistenţe şi
monitorizări severe, cu decizii corespunzătoare.
b) Competiţii între profesori. În baza unei metodologii specifice, şcolile vor desemna
Profesorul anului, ca semn al excelenţei în predare. La nivel judeţean şi naţional va
fi desemnat Profesorul anului pentru fiecare disciplină din planul de învăţământ.
Excelenţa în predare va fi recompensată substanţial.
c) Competiţii între elevi. Olimpiadele pe discipline vor fi puternic încurajate. Lor va
trebui să li adauge Olimpiadele de creaţie tehnico-ştiinţifică şi artistică şi Olimpiadele
sportive.
Competiţia va produce diferenţiere şi ierarhii, va arăta unde este calitatea şi vom şti pe cine să
recompensăm şi pe cine să penalizăm.
Termen: 2009-2012.
4. Reformarea politicilor în domeniul resursei umane.
Argumente
Calitatea profesorilor este principalul factor care contribuie la succesul şcolar al elevilor,
iar calitatea directorilor – o garanţie esenţială a bunei funcţionări a unităţilor de învăţământ. Pentru
a avea un corp profesoral şi managerial de calitate, este nevoie de acţiuni ferme în domeniul
salarizării, formării, evaluării şi a reconstrucţiei imaginii sociale a profesiei didactice şi a celor care
o profesează.
Acţiuni
4.1. Diferenţierea salarizării în funcţie de performanţă
Pentru promovarea profesiei didactice, este necesară asigurarea unui salariu mediu în
învăţământul preuniversitar echivalent cu 1,35 PIB/locuitor, ceea ce ar permite atingerea
mediei de salarizare din ţările OECD. Salarizarea cadrelor didactice trebuie făcută diferenţiat,
în funcţie de performanţele obţinute. Se va stabili o grilă de salarizare pe 5 niveluri, care să
diferenţieze între performanţele de excelenţă (nivel 5) şi cele care sunt doar satisfăcătoare
(nivel 1). Performanţa la clasă a cadrului didactic va fi mai importantă în stabilirea salariului
decât gradul didactic sau vechimea în învăţământ.
Termen: 2009-2010.
4.2. Elaborarea unei noi metodologii de evaluare a cadrelor didactice
La sfârşitul anului şcolar, fiecare cadru didactic va fi evaluat. La baza evaluării vor sta:
(a) Autoevaluarea prestaţiei la clasă;
(b) Evaluarea din partea a 3 colegi de aceeaşi specialitate (unul desemnat de cadrul didactic
în cauză, doi de către conducerea şcolii);
(c) Evaluarea din partea conducerii şcolii.
Coeficientul final de evaluare, variind între 1 şi 5 va fi stabilit de către Consiliul de
Administraţie şi va constitui baza salarizării pentru următorul an.
Prestaţia la clasă şi progresul elevilor în învăţare trebuie să devină principalele criterii de
evaluare şi pentru acordarea definitivatului şi a gradului II, nu notele obţinute de profesor la
examenele pe disciplinele academice. Accesul la gradul didactic I se va face în baza unei
contribuţii ştiinţifice sau didactice deosebite. Va fi introdus gradul didactic de Profesor
Emerit, pentru performanţe excepţionale în întreaga carieră.
Termen: 2009-2010.
4.3. Creşterea calităţii formării iniţiale şi continue
Următoarele decizii sunt urgente:
a) Stabilirea criteriilor de acces în cariera didactică, printr-o metodologie elaborată de
Ministerul Educaţiei şi Cercetării. De exemplu, nu considerăm că poate fi admis la
cursurile de formare iniţială, prin Departamentul de Pregătire a Personalului Didactic,
un student restanţier.
b) Încurajarea pieţei de formare profesională continuă a cadrelor didactice prin
acreditarea unui număr mai mare de furnizori de formare, în baza unor criterii
riguroase de acreditare şi evaluare externă;
c) Formarea periodică a competenţelor TIC la nivel ECDL-Complet pentru toate cadrele
didactice din sistemul de învăţământ, în maximum 2 ani de acum înainte;
d) Formarea continuă a cadrelor didactice în regim de e-learning şi blended-learning.
Constituirea unei platforme informatice tip LMS pentru formarea continuă a
personalului didactic.
Termen: 2009-2011.
4.4. Iniţierea de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării a unor campanii în mass-media
de revalorizare a şcolii şi a carierei didactice
Imaginea şcolii şi a profesiei didactice în societate este, din păcate, tot mai nesatisfăcătoare.
Promovarea, prin media, a bunelor practici din şcoli, a profesorilor şi şcolilor cu performanţe
remarcabile este necesară. Pe măsură ce se vor constitui, noile realităţi din şcoala românească
trebuie să-şi găsească expresia mediatică.
Termen: 2009-2015.
4.5. Recunoaşterea învăţării non-formale şi informale
Punerea la punct a procedurilor şi condiţiilor de recunoaştere a învăţării non/informale realizate
de cadrele didactice le-ar oferi acestora noi oportunităţi de dezvoltare în carieră, ar reduce
numărul necalificaţilor din sistem şi ar remedia multe nedreptăţi. De pildă, în momentul de
faţă, învăţătorii absolvenţi de liceu pedagogic sunt mult mai prost plătiţi decât învăţătorii
absolvenţi de facultate sau institutorii, deşi prestaţia lor didactică la clasă este adeseori mult
mai bună decât a absolvenţilor de învăţământ superior. Prin recunoaşterea învăţării
non/informale, se va ajunge la o corelare mai bună a competenţelor cu salarizarea.
Termen: 2009-2011.
4.6. Profesionalizarea şi depolitizarea carierei manageriale în educaţie
Managementul unităţilor de învăţământ devine o activitate tot mai complexă. Ea este o
ocupaţie în sine, nu o simplă funcţie pe care o îndeplineşte, temporar, după orele la clasă, un
cadru didactic. Ea trebuie complet depolitizată. Vor fi elaborate standardele ocupaţionale
pentru toate poziţiile manageriale din sistemul de învăţământ, de la director de şcoală, până la
cea de director general din minister. În baza standardelor profesionale, vor fi realizate formarea
continuă şi iniţială pentru managementul unităţilor de învăţământ. Se va înfiinţa un Centru
Naţional de Resurse, accesibil on-line, care va asigura asistenţă, resurse şi programe de
formare pentru cei care doresc să devină manageri. Managerii sau directorii de unităţi şcolare
vor fi supuşi unei evaluări la finalul fiecărui an şcolar.
La baza evaluării vor sta:
a) autoevaluarea;
b) evaluarea din partea altor trei manageri şcolari (doi stabiliţi de Inspectoratul Şcolar
Judeţean);
c) evaluarea Inspectoratului Şcolar.
Salarizarea se va face în strictă legătură cu performanţele manageriale. Aşa cum am mai
menţionat, directorul/managerul din învăţământ nu poate fi membru al vreunui partid politic.
Termen: 2009-2013.
5. Considerarea educaţiei timpurii ca o prioritate a sistemului de învăţământ

Argumente
Educaţia timpurie cuprinde totalitatea activităţilor educative (inclusiv terapiile educaţionale)
desfăşurate în perioada copilăriei, de la 0 la 6/7 ani. Investiţia în educaţia timpurie este cea mai
rentabilă dintre toate investiţiile educaţionale pe care le poate face un stat şi incumbă cele mai mici
costuri de oportunitate. Competenţele formate acum pot constitui baza achiziţiei altor competenţe;
dimpotrivă, problemele de dezvoltare neremediate la această vârstă, se agravează şi duc la tulburări
majore de comportament şi nevalorificarea adecvată a oportunităţilor ulterioare de învăţare.
Studiile de specialitate arată că educaţia timpurie creează egalitate de şanse şi este principalul
instrument de reducere a abandonului şcolar timpuriu.
Acţiuni
Pentru implementarea acestei măsuri, o serie de acţiuni indicative trebuie întreprinse.
5.1. Declararea, prin lege, a educaţiei timpurii ca bun public şi finanţarea de către stat a
cheltuielilor cu educaţia timpurie
Finanţarea se va face prin vouchere, indiferent dacă copilul este educat într-o creşă/grădiniţă de
stat sau una privată. Pentru stat trebuie să conteze calitatea serviciului educaţional, nu forma de
proprietate/capital aflată la baza furnizorului de educaţie timpurie. Noua legislaţie trebuie să
stabilească, de asemenea, tipurile de servicii, modalităţile de acreditare a furnizorilor,
responsabilităţile instituţiilor implicate şi modul de organizare, finanţare şi structurare a
sistemului de educaţie timpurie.
Termen: 2009-2010.
5.2. Elaborarea unui nou curriculum pentru educaţia timpurie
Noul curriculum va fi centrat pe dezvoltarea competenţelor cognitive, emoţionale şi sociale ale
copiilor şi pe remedierea precoce a deficitelor de dezvoltare. Curriculumul trebuie să vizeze
inclusiv activităţile educaţionale ce trebuie întreprinse în creşe, precum şi modul de
compatibilizare a educaţiei timpurii cu clasa pregătitoare şi învăţământul primar.
Termen: 2009-2010.
5.3. Formarea iniţială şi continuă a personalului implicat în educaţia timpurie
În prezent, nu există nicio formă de pregătire a personalului care să realizeze intervenţie sau
terapie educaţională la nivel de creşe. Cadrele didactice din grădiniţă trebuie pregătite în acord
cu noua legislaţie şi noul curriculum.
Termen: 2009-2012.
5.4. Înfiinţarea unor echipe multidisciplinare de intervenţie timpurie
Aceste echipe vor fi constituite din medici, psihologi, asistenţi sociali. Echipele vor trebui să
evalueze şi să asiste încă din maternitate copiii cu risc şi apoi să realizeze monitorizarea şi
asistenţa corespunzătoare a acestora. La nivelul celor mai bune grădiniţe, se constituie Centre
de resurse pentru părinţi, care să ofere consiliere şi asistenţă părinţilor care au copii cu nevoi
speciale. Este de asemenea necesară extinderea activităţilor educaţionale şi de asistenţă la
domiciliul copiilor cu deficienţe.
Termen: 2009-2014.
5.5. Coordonarea serviciilor oferite de Ministerul Educaţiei şi Cercetării cu cele oferite de
Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii, Solidarităţii şi Familiei, pentru
optimizarea serviciilor de educaţie timpurie
Se impune stabilirea unui singur minister responsabil cu coordonarea proceselor implicate în
educaţia timpurie, în vederea eficientizării intervenţiilor şi a utilizării bugetului alocat.
Termen: 2010.
5.6. Elaborarea unui sistem unitar de criterii şi indicatori, precum şi a unei proceduri
riguroase de colectare a datelor privind funcţionarea instituţiilor şi calitatea
personalului implicate în educaţia timpurie
În acest fel, sistemul educaţiei timpurii ar deveni transparent, iar măsurile de corijare vor fi
optimizate şi vor avea la bază date de pe teren.
Termen: 2010-2011.
6. Stimularea puternică a educaţiei permanente.
Argumente
În ceea ce priveşte rata de participare la educaţie pe tot parcursul vieţii, România se situează pe
ultima poziţie din Europa, cu o participare de doar 1,6% faţă de 10,8% cât este media în UE.
Aceasta înseamnă că, în România, învăţarea permanentă este mai degrabă o figură de stil sau
opţiunea unei minorităţi conştiente de avantajul competitiv pe care ţi-l dă o astfel de opţiune decât
un aranjament instituţional, susţinut de stat. Lipseşte o cultură a învăţării şi educaţiei continue.
Lipseşte, de asemenea, o viziune integrată şi coerentă privind toate formele de educaţie şi formare
profesională de care poate dispune un individ pe parcursul vieţii. Nu avem mecanisme
instituţionale care să certifice şi să valideze învăţarea ce are loc în contexte informale şi nonformale,
deşi construcţia acestor mecanisme a intrat ferm pe agenda europeană. Nu există
stimulente concrete pentru individ sau pentru angajatori care să motiveze participarea la învăţare
pe tot parcursul vieţii, deşi statul câştigă cu atât mai mult cu cât are o forţă de muncă mai educată.
Acţiuni
Principalele acţiuni ce trebuie întreprinse în acest domeniu sunt:
6.1. Elaborarea unei Legi a educaţiei permanente
Legea educaţiei permanente trebuie să devină legea-cadru a sistemului de educaţie din
România. Ea trebuie să specifice toate structurile de educaţie, de la cele formale (educaţia
timpurie, învăţământ obligatoriu, liceal, universitar), până la cele implicate în formarea
adulţilor. Legea trebuie să ofere o perspectivă clară şi stabilă a ceea ce înseamnă sistemul de
educaţie în România. Ea trebuie să specifice condiţiile, procedurile şi mecanismele de
echivalare şi recunoaştere a învăţării non şi informale.
Termen: 2009.
6.2. Lansarea unor campanii media pentru stimularea participării la educaţia
permanentă şi crearea unei culturi a învăţării pe tot parcursul vieţii
Lansarea de către Guvernul României a unui program de cofinanţare, până la 70%, a
emisiunilor de educaţie şi de formare profesională realizate de media publică şi privată poate
contribi masiv la formarea unei culturi a învăţării.
Termen: 2009-2015.
6.3. Crearea unui cont bancar personal de educaţie permanentă pentru fiecare nounăscut
din România
Contul va fi deschis de Guvernul României printr-un depozit echivalent a 500 EUR.
Părinţii/tutorii copilului sau alte persoane fizice interesate pot depune în acest cont noi sume, în
limita a 500 EUR /an, care devin deductibile din impozitul pe venit. Contul va putea fi utilizat
de copil abia după vârsta de 16 ani, în scopuri strict educaţionale, precis determinate prin
legislaţie. Existenţa unui asemenea cont, ca şi sporirea lui prin deduceri fiscale pot contribui
substanţial la dezvoltarea unei culturi a învăţării în societatea noastră.
Termen: 2010.
6.4. Acreditarea şcolilor ca centre de educaţie permanentă
Multe şcoli dispun de resursele umane, ca şi de materialele necesare pentru a oferi educaţie şi
formare continuă. Ele pot oferi cursuri pentru părinţi, cursuri de formare profesională, de limbi
străine etc. În baza unei metodologii specifice, care va fi elaborată de către Ministerul
Educaţiei şi Cercetării şi Ministerul Muncii, aceste şcoli pot fi acreditate ca centre de formare
continuă, iar resursele obţinute vor rămâne la nivelul şcolii pentru stimularea financiară a celor
care le produc.
Termen: 2009-2015.
6.5. Lansarea programului „Şcoala după Şcoală”
Programul lansat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării va oferi finanţarea şi metodologiile prin
care unităţile de învăţământ vor putea să-şi extindă activităţile cu elevii după orele de curs,
asigurând, timp de 8 ore, condiţii de învăţare, recreere, sport, supraveghere şi protecţia
propriilor elevi. În parteneriat cu Asociaţiile părinţilor, şcolile pot oferi, după orele de curs,
activităţi de învăţare remedială pentru cei cu deficienţe de învăţare sau de accelerare a învăţării
pentru copiii supradotaţi.
Termen: 2009-2015.

PRESA VREMII INAINTE DE ALEGERI -I

Actuala campanie electorala, prima care aduce in prim-planul vietii politice votul uninominal in forma sa nedesavarsita, se poate caracteriza ca fiind una anostă, cu candidaţi lipsiţi de vocaţie politică. Nu mai amintim tipurile de oameni intraţi în competiţia politică: de la tipi compromisi, cu mari carenţe de moralitate şi până la indivizi care nu stăpânesc încă la o vârstă înaintată limba română litarară. Nu este numai vina lor ci şi a partidelor, care nu au avut în vedere decât criteriul banului .
Votul uninominal, fie şi în această formă nedesăvârşită, a evidenţiat carenţele vieţii politice şi mai mult va conduce la curţenia mult aşteptată la nivelul tuturor partidelor politice.
Este interesant de văzut care sunt comentariile politice inaintea alegerilor.
Despre votul uninominal
Românii vor vota, duminică, în premieră, pe baza sistemului electoral „uninominal proporţional”, după cum este el definit în lege. Un sistem care, deşi este menit să responsabilizeze clasa politică, pentru electorat are încă foarte multe necunoscute. Probabil cea mai mare problemă o ridică modul în care vor fi împărţite mandatele de parlamentar între candidaţii care nu au reuşit să obţină majoritatea voturilor dintr-un colegiu. Este posibil ca un candidat care s-a clasat pe locul întâi într-un colegiu să nu prindă loc în Parlament, în timp ce un alt candidat din acelaşi colegiu, situat pe locul doi sau chiar trei, să intre în Senat sau Cameră?
În prima fază se vor contabiliza la Biroul Electoral Central (BEC) voturile obţinute de toţi competitorii electorali şi se calculează care sunt formaţiunile politice care au trecut pragul de 5%. În cazul alianţelor, cum este cea formată de PSD şi PC, pragul este de 8%. Se verifică dacă există vreun candidat independent care să fi câştigat un colegiu cu majoritate de 50% plus unu, pentru a obţine direct mandatul. Apoi BEC verifică dacă în cazul partidelor care nu au trecut pragul electoral există şase candidaţi la Cameră şi trei la Senat care să fi obţinut locul 1 în colegii. În caz că se înregistrează o astfel de situaţie, atunci se consideră că respectivul partid a trecut aşa-zisul prag alternativ, iar cei 9 câştigători de colegii vor deveni automat deputaţi şi senatori, respectivul partid urmând să fie reprezentat în Legislativ doar prin aceşti 6 deputaţi şi 3 senatori. (Sondajele de opinie de până acum nu indică o astfel de posibilitate.) Alocarea directă a mandatelor. Oficiile electorale din fiecare colegiu uninominal verifică dacă există candidaţi din cadrul partidelor parlamentare care au obţinut sufragiile a 50% plus unu dintre alegătorii care au votat într-un colegiu. Candidaţii aflaţi în această situaţie devin automat parlamentari. Specialiştii estimează că vor fi în jur de 12-15 astfel de situaţii la Senat şi 25-30 la Camera Deputaţilor. (De exemplu, conform sondajelor publice, Mircea Geoană - PSD+PC la Senat şi Bogdan Olteanu - PNL se află printre cei creditaţi de sondaje cu peste 60% din intenţiile de vot, deci au mari şanse să obţină mandate în această primă etapă.) Urmează repartizarea proporţional uninominală a mandatelor. Această etapă se desfăşoară la două niveluri, în circumscripţie (judeţ, Municipiul Bucureşti şi Circumscripţia pentru românii din străinătate) şi la nivel naţional.Astfel, la nivel de judeţ, biroul electoral de circumscripţie calculează, în funcţie de coeficientul electoral şi de voturile primite de un partid în acea diviziune administrativ-teritorială, separat, câte mandate de deputat şi câte mandate de senator se cuvin respectivului partid. Coeficientul electoral este specific fiecărei circumscripţii şi se calculează raportând numărul de voturi valabil exprimate pentru partidele care au trecut pragul şi independenţii care au câştigat mandate la numărul de locuri în Parlament ce revin respectivului judeţ. Altfel spus, coeficientul electoral arată câte voturi trebuie să câştige un partid pentru un mandat în Legislativ.Explicăm această etapă printr-o simulare în judeţul Ilfov, la Camera Deputaţilor. Intră în calcul doar partidele care au trecut pragul de 5%. Utilizăm în simularea noastră rezultate obţinute la Consiliile Locale. Colegiul 1: PSD (20.220 voturi), PD-L (7.688 ), PNL (4.167), UDMR (350)Colegiul 2: PD-L (15.784 voturi), PSD (10.919), PNL (8.429), UDMR (350)Colegiul 3: PNL (13.374 voturi), PD-L (13.112), PSD (6.466), UDMR (350)Colegiul 4: PNL (14.497 voturi), PD-L (10.290), PSD (7.974), UDMR (350) Într-o primă fază se calculează coeficientul electoral al judeţului, care se obţine prin împărţirea totalului voturilor obţinute de cele patru formaţiuni politice (134.320) la numărul de mandate (4). Coeficientul electoral rezultat este de 33.580 voturi. Pentru a vedea câte mandate se distribuie în această etapă şi ce partide le obţin în acest judeţ, în următoarea fază se împarte totalul voturilor obţinute de un partid la acest coeficient şi vom avea următoarele rezultate: PD-L - 1,39, PSD - 1,35, PNL - 1,20, UDMR - 0,04. Rezultă că în Ilfov, PD-L, PSD şi PNL vor obţine sigur un mandat. Nu ştim însă în această etapă care dintre candidaţii acestor partide vor accede în Cameră. La acest nivel, împărţirile prevăzute de lege nu vor putea da, întotdeauna, mandate întregi pentru partide, rezultând aşa-numitele „resturi“. Aceste resturi de voturi şi de mandate, precum şi voturile exprimate pentru partidele care nu au trecut pragul electoral şi pentru independenţii care nu au obţinut majoritatea voturilor în colegiul unde au candidat vor fi folosite în a doua etapă de repartizare a mandatelor, care are loc la Biroul Electoral Central. Urmează redistribuirea naţională. Se calculează într-o primă fază câte mandate au obţinut partidele în primele două etape; în funcţie de voturile primite de fiecare partid la nivel de ţară se calculează câte mandate mai au dreptul la nivelul întregii ţări; după ce se stabileşte numărul de mandate la care mai are dreptul fiecare partid, se face, la nivelul fiecărui partid, un clasament, în ordine descrescătoare, al voturilor primite ale tuturor candidaţilor care nu au obţinut vreun mandat în primele două etape.Luăm ca exemplu alianţa PSD+PC şi presupunem că a „obţinut” în primele două etape 25 de mandate de deputaţi şi, conform calculelor, mai urmează să primească, să zicem, 75 de mandate. Se aliniază ceilalţi 290 de candidaţi în ordinea descrescătoare a voturilor; cele 75 de mandate nu se vor atribui însă primilor 75 de clasaţi din 290, din cauză că există posibilitatea ca pentru unii dintre ei mandatele din colegiile în care au candidat să fi fost deja atribuite candidaţilor altor partide. Se va ajunge astfel în situaţia în care un candidat să zicem aflat pe locul 15 pe „lista” PSD+PC să nu obţină mandatul, dar să obţină altul clasat pe locul 189. Împărţirea mandatelor la nivelul judeţului. Pentru acesta se fac două liste cu competitori politici cărora li se cuvin mandate - o listă la nivel de circumscripţie şi una la nivel naţional, ambele în ordine descrescătoare, în funcţie de resturile de voturi ale partidului la nivelul circumscripţiei, de „resturile“ de la nivelul ţării şi de numărul de mandate ce se cuvin acelei formaţiuni politice.Mandatele vor fi atribuite, în ordine, candidaţilor din listă, fără cei în al căror colegiu s-a acordat deja mandat şi candidaţii care aparţin unor partide ale căror mandate din circumscripţie au fost deja epuizate. În acest sens, din lista ordonată vor primi mandate cei mai bine clasaţi în limita mandatelor ce se cuvin partidului din care fac parte. Astfel, s-ar putea ajunge la situaţia ca un candidat care a obţinut, de exemplu, 30% din voturile exprimate şi a câştigat colegiul să fie surclasat de doi colegi de-ai săi de partid, care au, fiecare, 33 la sută din voturi în colegiile în care au candidat, fără să le câştige. De asemenea, un candidat care s-a clasat pe locul unu într-un colegiu ar putea să nu intre în Parlament dacă partidul său este unul cu o pondere mai mică în judeţ. În schimb, ar putea să intre unul dintre contracandidaţii acestuia, care a obţinut un scor mai mic, dar provine de la un partid care a obţinut un scor mai mare la nivel naţional.
Despre noul Executiv
Vom avea un executiv format din cadre care se bucură de încrederea şefilor de partid. Cred totuşi că România ar fi meritat altceva, mai ales că 2009 va fi un an greu, marcat de criza economico-financiară, de tensiuni sociale şi de contextul unei situaţii internaţionale fluide. Primele şase luni vor fi „pierdute“, pentru că fiecare ministru îşi va impune echipa prin intermediul unei noi organigrame şi va renunţa la proiectele moştenite înainte de a fi în stare să producă altele. Bugetul va intra în contracţie de îndată ce salariile mărite vor fi alocate, iar fragilitatea economiei va deveni evidentă odată cu anchiloza creditelor bancare şi cu rarefierea investiţiilor străine. În asemenea condiţii, se poate presupune că nici fondurile europene nu vor fi absorbite prea eficient. Pe scurt, viitorul executiv - oricum bazat pe o majoritate parlamentară discutabilă - se abonează de fapt la un sacrificiu care s-ar putea solda cu alegeri anticipate.Dificultăţile profilate la orizont comportă un revers pozitiv. Vom înţelege, bunăoară, că dezvoltarea bazată aproape în exclusivitate pe creşterea consumului e neviabilă. Vom reuşi, la greu, să ne mutăm atenţia dinspre bazarul mediatic spre o formă de solidaritate naţională mai inteligent cuplată cu mişcările din interiorul Uniunii Europene. Vom selecţiona mai sistematic oamenii care pot oferi adevărate politici publice, nu doar carismă sau sloganuri debitate la televizor. Bogaţii vor pricepe mai uşor legătura dintre asigurarea proprietăţii şi buna guvernanţă. Săracii vor căuta soluţii individuale în afara rutinei asistenţialiste. Generaţia tânără - al cărei viitor este pentru prima dată periclitat - va şti să se organizeze pentru a construi, până la proximele alegeri generale, o alternativă adaptată statutului nostru geopolitic şi potenţialului de care dispunem. Programul de fructificare a conjuncturii prezente începe duminică, 30 noiembrie, la secţiile de vot. Ar fi destul de rezonabil să nu lipsim.
Despre partide
Dacă se va împlini ceea ce spun sondajele ultimei luni, după alegerile de duminică vom avea în Parlament patru partide: PSD, PD-L, PNL şi UDMR.

Nu cred că această relativă simplificare a câmpului politic se datorează trecerii la votul uninominal, ci mai degrabă faptului că electoratul s-a cam săturat de partide născute care dintr-o revistă, care dintr-o echipă de fotbal şi de agitarea fantasmelor naţionaliste compensatorii. Ne vom despărţi de dnii Vadim Tudor şi Gigi Becali şi le putem spune „rămas bun pentru vecie“. Dacă vreodată va învia forma aceasta de agregare „politică“, fără îndoială că va trebui să-şi găsească alt tip de discurs şi alte personaje, mai puţin epuizate.În fruntea clasamentului, toate sondajele situează PD-L şi PSD, cu peste 30% din sufragii pentru fiecare partid, cel al INSOMAR marcând trecerea pesediştilor pe primul loc.
Vestea proastă pentru PSD este că, dacă ierarhia se păstrează şi după alegeri, nu îi va fi de vreun folos, în afara aceluia că va fi un puternic partid de opoziţie! Nici nu e rău, poate va face în sfârşit reforma internă cu care ameninţă din 2004, lepădându-se de satana ideologic şi de puzderia de personaje controversate din punct de vedere politic, etic şi chiar penal. Dacă nu va reuşi să facă asta nici după a doua „sancţiune“ cu opoziţia, îşi va diminua şi mai mult ponderea, dacă nu cumva se va pulveriza. Aşa că, în vreme ce dl Geoană se vede deja premier, domnia sa este mai degrabă ameninţat cu pierderea conducerii partidului!De partea cealaltă, pare limpede că PD-L şi PNL au îngropat securea războiului şi au început negocierile. Sigur, ele vor intra în faza decisivă după anunţarea rezultatelor, şi e mult mai bine când o alianţă se face ştiind exact pe ce se bazează şi ce pretinde fiecare dintre parteneri. Un rol esenţial îl are preşedintele prin nominalizarea premierului. Cred că acesta va fi numit din afara celor două partide, în viitor aliate, din zona dlor Isărescu, Ungureanu, nefiind obligatoriu unul dintre aceştia, dar asemănător dumnealor. Mai cred că dnii Tăriceanu şi Stolojan vor primi poziţii de consolare, preşedinţiile Camerei şi Senatului. Dl Blaga va merge la Interne, iar restul se va negocia între cele două partide şi UDMR. Cam asta se poate prognoza ţinând seama de sondaje şi de raţiunea politică.
Despre premier
Cea mai bună dovadă că Băsescu are mână bună la premieri e că Tăriceanu a rezistat patru ani, în ciuda multelor sale încercări de a-l da jos. Dacă n-ar fi fost criza, el l-ar fi uns fără să ezite pe dragă Stolo, cu lacrimi de fericire de această dată, pentru a repara o nedreptate a destinului. Închipuiţi-vă numai ce spectacol magnific, într-o superproducţie care ar avea toate ingredientele care îi plac aparent sentimentalului preşedinte. Chiar şi în ipoteza că PD-L n-ar câştiga alegerile. Libertatea de mişcare a lui Băsescu ca nominalizant al viitorului premier e oricum strâmtorată de alegerile prezidenţiale de anul viitor.
A mai venit şi criza, să-i încurce socotelile mai tare. Acum, indiferent cine câştigă alegerile, proaspătul şofer de Logan nu poate trimite la Palatul Victoria pe cine îi dictează lui inspiraţia, după o consultare, doar de ochii lumii, cu partidele. La ultima lui conferinţă de presă ca senator, Ion Iliescu i-a făcut cadou lui Geoană posibilitatea de a-l ţine în şah etern pe Băsescu, în clipa în care i-a contestat capacitatea de a înţelege cum e cu criza şi cu ce se combate ea. Cu acuzaţia asta îi poţi provoca insomnii unui economist, dar nu lui Traian Băsescu. Preşedintele l-a psihanalizat, de la Târgovişte, pe Iliescu şi a decretat că „are şi dânsul refulările dânsului“. Lumea s-a prins că e ceva de rău, dar termenul propriu în acest caz ar fi fost cel de „defulări“, nu de „refulări“, fiindcă nu cred că Băsescu i-a făcut o aluzie predecesorului său la procesul Ceauşeştilor. Cu toate că a parat rapid şi cu eschivă, faptul că el i-a răspuns lui Iliescu de pe terenul lui Freud, nu de pe cel al lui Greenspan, ca jucător amator, dar orişicât, e un indiciu că el poate fi zgândărit în continuare pe această temă şi silit să reacţioneze cu o eventuală stângăcie. Mă îndoiesc însă că Geoană va şti să exploateze în folosul lui această mutare de adio a lui Ion Iliescu. Fie şi în situaţia ideală în care, în contul alianţei PSD + PC, Stan îi va da cu împrumut laptopul său, în direct, iar Ion Cristoiu îi va pune întrebări ca unui candidat la repetenţie pentru care a venit ordinul să treacă clasa. Intuiţia sau vreun consilier de la Cotroceni l-a avertizat pe Băsescu să nu agite prea tare Constituţia pentru a aminti că premierul nu se alege, ci este desemnat de şeful statului. Fundalul nu va mai fi cel al exuberanţei portocalii din 2004, ci unul apăsător, cu minele antipersonal ale crizei care au apucat să facă victime şi cu cele nedetectabile care pot exploda oricând, chiar şi fără să fie atinse. Aşa că alegerea premierului s-ar putea să-l coste pe Băsescu cel de-al doilea mandat dacă nu poate dovedi că a descoperit un genist anticriză, în ipoteza că va trimite la Palatul Victoria pe cine crede doar el de cuviinţă. Or, chiar dacă PD-L va câştiga alegerile, ceea ce nu e deloc sigur, Băsescu va chema ritos partidele la consultări pentru desemnarea premierului şi va avea grijă să precizeze că noul prim-ministru a fost numit în urma unui cât mai plauzibil consens politic. Fiindcă din ultimele sale declaraţii se vede că Băsescu nu vrea să împărtăşească soarta unui premier de sacrificiu ieşit doar din căciuliţa lui, ci încearcă să aibă o umbrelă politică suficient de largă, încât la prezidenţiale să nu poată fi învinovăţit că a ales, de capul lui, să înfrunte criza pe cine nu trebuia. La fel de misterios ca „Numele trandafirului“ de Umberto Eco.
Despre calcule politice
Preşedintele Băsescu ar avea în sertar şapte guverne. Tonul înmuiat de ieri şi de alaltăieri mă face să presupun că e luat în calcul şi un premier non-PD-L. Dacă primul scor e atins de PD-L, competenţii chemaţi să jongleze cu criza trebuie aleşi din lotul Blaga-Videanu-Pogea-Stolojan. Dacă iese PSD pe primul loc şi preşedintele e strâns cu uşa, printr-o alianţă PSD-PNL, să numească un premier de stânga, atunci lista ar fi cam Geoană-Mitrea-Diaconescu-Maior. Unica speranţă a PNL e o configuraţie specială de guvern lărgit, cu Mihai Răzvan Ungureanu la baghetă. La capitolul „formule tehniciste”, până acum, în afară de varianta cu Mugur Isărescu la pupitru, nu pare să mai circule vreuna. Sunt, aşadar, chemaţi să depaneze criza, să umble cu virtuozitate pe sârma executivă întinsă peste hăul adânc şi lung de trei-patru ani oameni care, cu două excepţii discutabile, nu au înzestrarea nominală, pregătirea profesională şi abilitatea verificată să manevreze pe timp de furtună cu parametrii dezlănţuiţi ai unei economii debile. Asta în timp ce, la doi paşi, la o distanţă uriaşă de fojgăiala sterilă a politicii, lucrează în linişte, pentru profitul unor alte zări, adevăraţii grei ai muzicii de criză. Domnul I., preşedintele român al unei multinaţionale de răsunet, ţine o economie privată pe plus, face sute de milioane într-un mediu hiperconcurenţial, îşi extinde competenţa în statele vecine şi ia în stăpânire comercială Balcanii, Ungaria şi lagărul socialist din nord. Zilnic, domnul I., pe care l-am ascultat în câteva ocazii, coboară cu microscopul în maţele financiare ale sistemului, priveşte cu lupa legile, face incizii în mentalul pieţei şi al propriei echipe, iar la sfârşitul anului prezintă zerourile multiplicate şi-i face pe acţionari fericiţi. Domnul I. e plătit regeşte, la fel şi domnul S., care dezvoltă un imperiu financiar la Bucureşti pentru culorile altui drapel. La o aruncătură de praştie de Palatul Victoria, domnul S. face creşteri pe criză, îşi uimeşte partenerii britanici din City şi refuză insistent, în şase limbi, ofertele cartierului general. La fel ca domnul I. şi domnul S. e domnul P. Domnul P. e pionier în antreprenoriat, are capitalismul în sânge şi carismă cât pentru doi voievozi. E genul spectaculos-de-succes, cu anvergură, viziune, voce sigură şi replici potrivite, un tip care nu te uimeşte deloc dacă-ţi zice „dă-mi mâna şi hai puţin în uragan”. Mi se termină spaţiul, dar mai ştiu, pe lângă domnii I., S. şi P., încă vreo cinci. Oricare dintre ei ar fi un bun premier pentru perioada următoare, în mod sigur, mai bun decât cei din listele politice. Din păcate, toţi aceşti domni m-au rugat insistent să le trec numele sub tăcere: se simt bine acolo unde sunt şi nu doresc şicane politice. Tot din păcate sunt dezarmant de bine plătiţi, aşa că, probabil, n-ar accepta vreo propunere. Dar e un fapt: nimeni nu le-a făcut vreuna.

duminică, 16 noiembrie 2008

VOTUL UNINOMINAL IN ROMANIA

Desi în Romania nu se poate vorbi de un vot uninominal autentic, se poate spune că noul sistem electoral este un pas înainte şi aduce o serie de îmbunătăţiri în raport cu ceea ce a reprezentat până de curând sistemul de vot.
Noul sistemul electoral aduce imbunatatiri in cateva aspecte de maxim interes pentru public:
-modalitatea de vot este mai simpla - deci mai rapid de aplicat si mai usor de administrat;
este mai usor de inteles, ceea ce favorizeaza implicarea cetatenilor;
-este atractiv pentru alegatorii care nu considera importanta politica de partid si politicile partidelor. Acesti alegatori vad in alegeri doar un mijloc de a-si desemna emisarul care sa le medieze relatia cu statul si pot alege candidatul pe care il prefera fara a acorda sprijin si unei liste de candidati care nu il intereseaza. Aici se va vedea maniera în care unele partide au înţeles sa desemneze oameni de calibru, nepătaţi, cu o pregătire profesională, care au o imagine pozitivă în comunitatea respectivă şi care au reuşit să se afirme prin anumite realizări;
-ofera alegatorilor posibilitatea de a-l sanctiona pe reprezentantul care i-a dezamagit. Partidul acestuia poate ramane la putere daca politicle propuse de acesta se bucura de increderea alegatorilor, dar fara parlamentarul care i-a dezamagit pe alegatorii sai. De aceea este de neânţeles cum anumite partide aduc în prim-planul vieţii politice oameni nu neapărat compromişi, dar care au o imagine negativă.(se va vedea curând acest lucru, dar va fi prea târziu).
Pentru a exemplifica modul de atribuire a mandatelor în noul sistem electoral, vom lua ca exemplu un judeţ fictiv în care urmează să fie aleşi 5 senatori şi 10 mandate de deputaţi. Vom vedea în cele ce urmează cum se desfăşoară procesul de atribuire a mandatelor de senator. În acest judeţ, au propus candidaţi 4 partide şi toate cele 4 partide au depăşit pragul electoral de 5% la nivel naţional. Rezultatele fiecărui partid, la nivel de colegiu pentru alegerea Senatului, sunt după cum urmează (deşi tabelul conţine pe rânduri partidele, se înţelege că voturile din tabel reprezintă voturi acordate candidaţilor partidului respectiv din fiecare colegiu):
(voturi)
Colegiul 1
Colegiul 2
Colegiul 3
Colegiul 4
Colegiul 5
Total partid
Partidul A
8.989
9.949
10.742
9.896
12.243
51.819
Partidul B
2.965
3.238
4.975
3.679
3.420
18.277
Partidul C
5.165
5.641
13.383
10.936
15.076
50.201
Partidul D
2.264
2.385
1.704
1.395
1.875
9.623
Total colegiu
19.383
21.213
30.804
25.906
32.614
Tabel 1. Rezultatele partidelor la nivelul circumscripţiei (jueţului)
O dată stabilite de către Biroul Electoral Central (BEC) partidele politice care au depăşit pragul electoral la nivel naţional, următoarea etapă are loc la nivelul circumscripţiei electorale (adică la nivel de judeţ). Atfel, Biroul Electoral de Circumscripţie stabileşte, separat pentru Camera Deputaţilor şi Senat, coeficientul electoral al circumscripţiei electorale (judeţului), prin împărţirea numărului total de voturi valabil exprimate pentru toţi competitorii electorali care depăşesc pragul electoral la numărul de deputaţi, respectiv de senatori, ce urmează să fie aleşi în acea circumscripţie electorală (art. 48, alin. 3). Pentru judeţul nostru, în cazul Senatului, acest coeficient este:
Q=129.920/5=25.984

Acest coeficient poate fi interpretat şi ca numărul de voturi necesare pentru câştigarea unui mandat.
Pasul următor constă în împărţirea numărului de voturi obţinute de fiecare partid la nivelul circumscripţiei la coeficientul electoral, reţinându-se partea întreagă, nerotunjită a câtului. Acest număr reprezintă numărul de mandate repartizate de către Biroul Electoral de Circumscripţie competitorului electoral la nivelul circumscripţiei electorale în prima etapă de repartizare a mandatelor. Voturile rămase, adică cele neutilizate sau inferioare coeficientului electoral, precum şi mandatele ce nu au putut fi repartizate de biroul electoral de circumscripţie se comunică Biroului Electoral Central, pentru a fi repartizate centralizat în a doua etapă, la nivel naţional.
În judeţul nostru, situaţia se prezintă astfel:
Voturi
Cât (Col1 / Q)
Rest (Col1 - Col2 x Q)
Mandate (egal cu Col2)
Col1
Col2
Col3
Col4
Partidul A
51.819
1
25.835
1
Partidul B
18.277
0
4.975
0
Partidul C
50.201
1
13.383
1
Partidul D
9.623
0
1.704
0
Total
129.920


2Tabel 2. Câturi, resturi şi mandate atribuite în faza de la nivelul circumscripţiei
Astfel, observăm că în judeţul nostru se vor atribui 2 mandate în prima fază şi celalte 3 mandate în faza de la nivel naţional. Trebuie menţionat că, deşi am stabilit deja că partidele A şi C vor lua câte un mandat, nu este încă stabilit care dintre candidaţi vor primi mandatele respective. Pentru faza de atribuire a mandatelor la nivel naţional, se efectuează o serie de operaţiuni pe baza resturilor rămase de la nivelul circumscripţiei, descrise în art. 48, .alin. 6 din lege. Calculele efectuate reprezintă o aplicare a metodei d'Hondt de atribuire a mandatelor într-un sistem electoral proporţional, metodă care era folosită şi de sistemul cu vot pe listă folosit în România până în 2004. În urma acestei operaţiuni, pe care nu o putem efectua în cadrul unei exemplificări cu un singur judeţ obţinem numărul de mandate ce revin fiecărui partid din cele care nu au putut fi atribuite la nivel de circumscripţie (judeţ). Trebuie apoi să stabilim în care dintre circumscripţii vor fi atribuite mandatele rezultate în urma operaţiunii de mai sus. Pentru acest lucru se calculează un repartitor de circumscripţie (art. 48, alin. 7). Acest repartitor de circumscripţie ne va indica către ce circumscripţii (judeţe) se vor îndrepta mandatele atribuite partidului la nivel naţional, urmând apoi ca Birourile Electorale de Circumscripţie să atribuie mandatele candidaţilor din colegii, după cum vom vedea mai jos. Pentru a continua exemplul, să presupunem că situaţia se prezintă astfel:
Mandate atribuite în faza la nivel de circumscripţie (judeţ)
Mandate atribuite în faza la nivel naţional
Total mandate în circumscripţie
Partidul A
1
2
3
Partidul B
0
0
0
Partidul C
1
1
2
Partidul D
0
0
0
Total
2
3
5
Tabel 3. Mandate atribuite în faza de la nivel naţional şi totalul mandatelor
Observăm că în judeţul nostru vor primi mandate doar două partide, A şi C. Partidele B şi D nu vor primi nici un mandat în judeţul nostru, dar voturile strânse de candidaţii lor în circumscripţie nu sunt pierdute. Ele au fost folosite pentru a calcula numărul de mandate cuvenit celor două partide la nivel naţional. Aceste mandate vor fi atribuite către candidaţii celor două partide care au înregistrat scoruri mai bune în alte circumscripţii.
Altfel spus. chiar dacă pare că în judeţul nostru 21,47% dintre alegători nu sunt reprezentaţi (adică cei care au votat cu partidul B sau partidul D), acest lucru este o consecinţă a proporţionalităţii sistemului la nivel naţional. Deşi într-un judeţ electoratul unui partid poate părea dezavantajat, acesta (electoratul) este reprezentat proporţional la nivel naţional.
Aceste situaţii contra-intuitive sunt o consecinţă firească a dezideratului de a avea o reprezentare proporţională la nivel naţional.
Ajunşi în acest punct mai avem de făcut un singur pas pentru a stabili cine sunt reprezentanţii cetăţenilor din judeţul nostru. Trebuie să stabilim căror candidaţi atribuim cele 3 mandate cuvenite partidului A şi cele 2 mandate cuvenite partidului C. Pentru aceasta, alcătuim o listă ordonată cu toţi candidaţii, dispuşi în ordinea descrescătoare a raporturilor dintre voturile valabil exprimate obţinute în colegiile uninominale în care au candidat şi coeficientul electoral al circumscripţiei electorale respective. Aceste raporturi se calculează până la a opta zecimală inclusiv (art. 48, alin. 12). Pentru judeţul nostru, lista arată astfel:
Candidat
Colegiu
Număr voturi
Raport
Partidul C
Colegiul 5
15.076
0.00058020
Partidul C
Colegiul 3
13.383
0.00051505
Partidul A
Colegiul 5
12.243
0.00047117
Partidul C
Colegiul 4
10.936
0.00042087
Partidul A
Colegiul 3
10.742
0.00041341
Partidul A
Colegiul 2
9.949
0.00038289
Partidul A
Colegiul 4
9.896
0.00038085
Partidul A
Colegiul 1
8.989
0.00034594
Partidul C
Colegiul 2
5.641
0.00021710
Partidul C
Colegiul 1
5.165
0.00019878
Partidul B
Colegiul 3
4.975
0.00019146
Partidul B
Colegiul 4
3.679
0.00014159
Partidul B
Colegiul 5
3.420
0.00013162
Partidul B
Colegiul 2
3.238
0.00012462
Partidul B
Colegiul 1
2.965
0.00011411
Partidul D
Colegiul 2
2.385
0.00009179
Partidul D
Colegiul 1
2.264
0.00008713
Partidul D
Colegiul 5
1.875
0.00007216
Partidul D
Colegiul 3
1.704
0.00006558
Partidul D
Colegiul 4
1.395
0.00005369
Tabel 4. Ordonarea candidaţilor pe partide şi colegii, la nivelul circumscripţiei
Mandatele se atribuie în ordinea rezultată din lista de mai sus, având grijă să nu atribuim mai mult de un mandat în fiecare colegiu şi ţinând cont de numărul de mandate cuvenit fiecărui partid. Astfel, primul mandat este atribuit candidatului partidului C din colegiul nr. 5. Următorul mandat este atribuit, conform listei, candidatului partidului C din colegiul nr. 3. Următorul pe listă este candidatul partidului A din colegiul nr. 5, dar în colegiul nr. 5 am atribuit deja un mandat candidatului partidului C, deci mergem mai departe. Următoare poziţie din listă reprezintă candidatul partidului C din colegiul nr. 4, dar partidul C a primit deja cele 2 mandate cuvenite. Urmează candidatul partidului A din colegiul nr. 3, dar şi în acest colegiu am atribuit deja un mandat către candidatul partidului C. Astfel, cele 3 mandate cuvenite partidului A vor fi atribuite, conform următoarelor 3 poziţii din listă, candidaţilor acestui partid din colegiile nr. 2, 4 şi 1.Iată mai jos tabelul de la începutul prezentării noastre, conţinând voturile fiecărui candidat, unde am subliniat acei candidaţi care primesc mandat:
(voturi)
Colegiul 1
Colegiul 2
Colegiul 3
Colegiul 4
Colegiul 5
Partidul A
8.989
9.949
10.742
9.896
12.243
Partidul B
2.965
3.238
4.975
3.679
3.420
Partidul C
5.165
5.641
13.383
10.936
15.076
Partidul D
2.264
2.385
1.704
1.395
1.875
Tabelul 5. Câştigătorii mandatelor şi numărul de voturi câştigate de fiecare candidat
Observăm şi la nivel de circumscripţie o situaţie similară celei de la nivel naţional, în care se pare că reprezentarea nu este cea pe care am intuit-o. Totuşi, dacă ne uitam cu atenţie, vedem că situaţia este „corectă" dacă avem în vedere imaginea de ansamblu de la nivelul circumscripţiei (judeţului).
De exemplu, în colegiul nr. 4, cele mai multe voturi sunt strânse de către candidatul partidului C (10.926 voturi), dar mandatul este atribuit candidatului partidului A (9.896 voturi). La nivel de colegiu ne pare injust, dar dacă privim toate colegiile din circumscripţie, observăm ca partidul C va primi cele două mandate în colegiile unde candidaţii săi au primit 13.383 voturi, respectiv 15.076 voturi. Cu alte cuvinte, în cazul partidului C, primesc mandate candidaţii care strâng mai multe voturi (deci se bucură de un sprijin electoral mai larg) în detrimentul colegilor lor de partid care strâng mai puţine voturi, deşi sunt mai bine plasaţi în colegiu.
În cazul partidului A observăm însă o situaţie opusă, în care candidaţii cei mai bine plasaţi (din colegiile nr. 3 şi 5) nu primesc mandat. Acest lucru se datorează faptului că în colegiile respective candidaţii partidului C sunt mult mai bine plasaţi decât cei ai partidului A.
La nivelul circumscripţiei, alegătorii sunt repezentaţi ţinându-se însă cont de numărul de mandate cuvenit fiecărui partid. Interpretând raporturile din tabelul nr. 4 ca fracţiuni de mandat câştigate de fiecare candidat, constatăm că mandatele vor fi atribuite acelor candidaţi care obţin „cât mai mult" dintr-un mandat la nivelul circumscripţiei.

miercuri, 5 noiembrie 2008

DISCURSUL LUI BARACK OBAMA

Hello, Chicago.
If there is anyone out there who still doubts that America is a place where all things are possible, who still wonders if the dream of our founders is alive in our time, who still questions the power of our democracy, tonight is your answer.
It's the answer told by lines that stretched around schools and churches in numbers this nation has never seen, by people who waited three hours and four hours, many for the first time in their lives, because they believed that this time must be different, that their voices could be that difference.
It's the answer spoken by young and old, rich and poor, Democrat and Republican, black, white, Hispanic, Asian, Native American, gay, straight, disabled and not disabled. Americans who sent a message to the world that we have never been just a collection of individuals or a collection of red states and blue states.
We are, and always will be, the United States of America.
It's the answer that led those who've been told for so long by so many to be cynical and fearful and doubtful about what we can achieve to put their hands on the arc of history and bend it once more toward the hope of a better day. Watch Obama's speech in its entirety »
It's been a long time coming, but tonight, because of what we did on this date in this election at this defining moment change has come to America.
A little bit earlier this evening, I received an extraordinarily gracious call from Sen. McCain.
Don't Miss
America votes for change
Transcript of McCain's concession speech
African-American centenarian votes
Obama grandmother dies before election
Presidential election results
Sen. McCain fought long and hard in this campaign. And he's fought even longer and harder for the country that he loves. He has endured sacrifices for America that most of us cannot begin to imagine. We are better off for the service rendered by this brave and selfless leader.
I congratulate him; I congratulate Gov. Palin for all that they've achieved. And I look forward to working with them to renew this nation's promise in the months ahead.
I want to thank my partner in this journey, a man who campaigned from his heart, and spoke for the men and women he grew up with on the streets of Scranton and rode with on the train home to Delaware, the vice president-elect of the United States, Joe Biden.
And I would not be standing here tonight without the unyielding support of my best friend for the last 16 years the rock of our family, the love of my life, the nation's next first lady Michelle Obama.
Sasha and Malia I love you both more than you can imagine. And you have earned the new puppy that's coming with us to the new White House.
And while she's no longer with us, I know my grandmother's watching, along with the family that made me who I am. I miss them tonight. I know that my debt to them is beyond measure.
To my sister Maya, my sister Alma, all my other brothers and sisters, thank you so much for all the support that you've given me. I am grateful to them.
And to my campaign manager, David Plouffe, the unsung hero of this campaign, who built the best -- the best political campaign, I think, in the history of the United States of America.
To my chief strategist David Axelrod who's been a partner with me every step of the way.
To the best campaign team ever assembled in the history of politics you made this happen, and I am forever grateful for what you've sacrificed to get it done.
But above all, I will never forget who this victory truly belongs to. It belongs to you. It belongs to you.
I was never the likeliest candidate for this office. We didn't start with much money or many endorsements. Our campaign was not hatched in the halls of Washington. It began in the backyards of Des Moines and the living rooms of Concord and the front porches of Charleston. It was built by working men and women who dug into what little savings they had to give $5 and $10 and $20 to the cause.
It grew strength from the young people who rejected the myth of their generation's apathy who left their homes and their families for jobs that offered little pay and less sleep.
It drew strength from the not-so-young people who braved the bitter cold and scorching heat to knock on doors of perfect strangers, and from the millions of Americans who volunteered and organized and proved that more than two centuries later a government of the people, by the people, and for the people has not perished from the Earth.
This is your victory.
And I know you didn't do this just to win an election. And I know you didn't do it for me.
You did it because you understand the enormity of the task that lies ahead. For even as we celebrate tonight, we know the challenges that tomorrow will bring are the greatest of our lifetime -- two wars, a planet in peril, the worst financial crisis in a century.
Even as we stand here tonight, we know there are brave Americans waking up in the deserts of Iraq and the mountains of Afghanistan to risk their lives for us.
There are mothers and fathers who will lie awake after the children fall asleep and wonder how they'll make the mortgage or pay their doctors' bills or save enough for their child's college education.
There's new energy to harness, new jobs to be created, new schools to build, and threats to meet, alliances to repair.
The road ahead will be long. Our climb will be steep. We may not get there in one year or even in one term. But, America, I have never been more hopeful than I am tonight that we will get there.
I promise you, we as a people will get there.
There will be setbacks and false starts. There are many who won't agree with every decision or policy I make as president. And we know the government can't solve every problem.
But I will always be honest with you about the challenges we face. I will listen to you, especially when we disagree. And, above all, I will ask you to join in the work of remaking this nation, the only way it's been done in America for 221 years -- block by block, brick by brick, calloused hand by calloused hand.
What began 21 months ago in the depths of winter cannot end on this autumn night.
This victory alone is not the change we seek. It is only the chance for us to make that change. And that cannot happen if we go back to the way things were.
It can't happen without you, without a new spirit of service, a new spirit of sacrifice.
So let us summon a new spirit of patriotism, of responsibility, where each of us resolves to pitch in and work harder and look after not only ourselves but each other.
Let us remember that, if this financial crisis taught us anything, it's that we cannot have a thriving Wall Street while Main Street suffers.
In this country, we rise or fall as one nation, as one people. Let's resist the temptation to fall back on the same partisanship and pettiness and immaturity that has poisoned our politics for so long.
Let's remember that it was a man from this state who first carried the banner of the Republican Party to the White House, a party founded on the values of self-reliance and individual liberty and national unity.
Those are values that we all share. And while the Democratic Party has won a great victory tonight, we do so with a measure of humility and determination to heal the divides that have held back our progress.
As Lincoln said to a nation far more divided than ours, we are not enemies but friends. Though passion may have strained, it must not break our bonds of affection.
And to those Americans whose support I have yet to earn, I may not have won your vote tonight, but I hear your voices. I need your help. And I will be your president, too.
And to all those watching tonight from beyond our shores, from parliaments and palaces, to those who are huddled around radios in the forgotten corners of the world, our stories are singular, but our destiny is shared, and a new dawn of American leadership is at hand.
To those -- to those who would tear the world down: We will defeat you. To those who seek peace and security: We support you. And to all those who have wondered if America's beacon still burns as bright: Tonight we proved once more that the true strength of our nation comes not from the might of our arms or the scale of our wealth, but from the enduring power of our ideals: democracy, liberty, opportunity and unyielding hope.
That's the true genius of America: that America can change. Our union can be perfected. What we've already achieved gives us hope for what we can and must achieve tomorrow.
This election had many firsts and many stories that will be told for generations. But one that's on my mind tonight's about a woman who cast her ballot in Atlanta. She's a lot like the millions of others who stood in line to make their voice heard in this election except for one thing: Ann Nixon Cooper is 106 years old.
She was born just a generation past slavery; a time when there were no cars on the road or planes in the sky; when someone like her couldn't vote for two reasons -- because she was a woman and because of the color of her skin.
And tonight, I think about all that she's seen throughout her century in America -- the heartache and the hope; the struggle and the progress; the times we were told that we can't, and the people who pressed on with that American creed: Yes we can.
At a time when women's voices were silenced and their hopes dismissed, she lived to see them stand up and speak out and reach for the ballot. Yes we can.
When there was despair in the dust bowl and depression across the land, she saw a nation conquer fear itself with a New Deal, new jobs, a new sense of common purpose. Yes we can.
When the bombs fell on our harbor and tyranny threatened the world, she was there to witness a generation rise to greatness and a democracy was saved. Yes we can.
She was there for the buses in Montgomery, the hoses in Birmingham, a bridge in Selma, and a preacher from Atlanta who told a people that "We Shall Overcome." Yes we can.
A man touched down on the moon, a wall came down in Berlin, a world was connected by our own science and imagination.
And this year, in this election, she touched her finger to a screen, and cast her vote, because after 106 years in America, through the best of times and the darkest of hours, she knows how America can change.
Yes we can.
America, we have come so far. We have seen so much. But there is so much more to do. So tonight, let us ask ourselves -- if our children should live to see the next century; if my daughters should be so lucky to live as long as Ann Nixon Cooper, what change will they see? What progress will we have made?
This is our chance to answer that call. This is our moment.
This is our time, to put our people back to work and open doors of opportunity for our kids; to restore prosperity and promote the cause of peace; to reclaim the American dream and reaffirm that fundamental truth, that, out of many, we are one; that while we breathe, we hope. And where we are met with cynicism and doubts and those who tell us that we can't, we will respond with that timeless creed that sums up the spirit of a people: Yes, we can.
Thank you. God bless you. And may God bless the United States of America.
E-mail to a friend

Share this on:
Mixx Digg Facebook del.icio.us reddit StumbleUpon MySpace
Mixx it Share
All About Barack ObamaDemocratic PartyJohn McCain
if ($('cnnTabNav')) {initcnnContentTracker();cnnTabStripLinks();cnnLoadTab();}


Feedback');}}
//-->
cnnSetShareLnks();



From the Blogs: Controversy, commentary, and debate
Sit tight, we're getting to the good stuff
powered by Sphere
if (typeof cnnExpandBlogModule != "undefined") {
var cnnShowExpandedCont = $('cnnBlogContainer').parentNode.getElementsByTagName('a')[0];
cnnToggleUGC('cnnBlogContainer',cnnShowExpandedCont );
}
Top News

Obama win caps struggles of generations

Ticker: Obama to stay hidden from view
cnnad_registerAd("article", 126, 31, "/cnn_adspaces/2.0/most_popular/spon1.126x31.ad");
cnnad_registerAd("video", 126, 31, "/cnn_adspaces/2.0/most_popular/spon1.126x31.ad");
cnnad_createAd("481192","http://ads.cnn.com/html.ng/site=cnn&cnn_position=126x31_spon1&cnn_rollup=most_popular&page.allowcompete=yes¶ms.styles=fs","31","126");
cnnad_registerSpace(481192,126,31);

Most Viewed
Most Emailed
Top Searches
1 iReport: Obama win 'historic'
2 Commentary: Wallace and Obama
3 Obama in transition mode
4 Bush salutes Obama's 'triumph'
5 Commentary: Obama's freshman year
6 Across the globe, a warm welcome for...
7 Keys to the election
8 Recount likely in Minnesota
9 U.S. chooses 'change'
10 Chicago park fills with revelers
more most popular »
1 Transcript: 'This is your victory,'...
2 CNN Electoral Map Calculator -...
3 Commentary: My father, George...
4 Obama: 'We have come so far'; McCain...
5 Obama: 'This is your victory'
6 Obama's victory caps struggles of...
7 Obama's election redraws America's...
8 Transcript: McCain concedes presidency
9 Mixed results on measures banning...
10 The inventor behind CNN's election...
more most popular »
1 sarah palin
2 palin
3 pregnant man
4 caylee anthony
5 bigfoot
6 georgia
7 bristol palin
8 caylee
9 thailand
10 mccain
more most popular »

Most Viewed
Most Emailed
Top Searches
1 Powell wept at Obama victory
2 Palin: 'Chapter now closed'
3 Jackson brought to tears
4 Bush lauds Obama, McCain
5 The day after the election
more most popular »
1 Obama makes history
2 Powell wept at Obama victory
3 Obama votes in Chicago
4 Hologram reporter with Blitzer
5 'All things are possible'
more most popular »
1 video
2 hologram
3 obama
4 obama acceptance speech
5 obama speech
6 obama victory speech
7 mccain
8 palin
9 mccain concession speech
10 you can vote however you like
more most popular »

1 Barack Obama
2 Iraq
3 John McCain
4 George Wallace
5 U.S. Presidential Election
more most popular »
cnnInitMP();
var cnnie = true;
var cnnDefaultContAd = '/cnn_adspaces/2.0/politics/intg_story_article/adlinks.336x280.ad';
var cnnVideoContAd = '/cnn_adspaces/2.0/politics/intg_story_video/adlinks.336x280.ad';
var cnnPhotoContAd = '/cnn_adspaces/2.0/politics/intg_story_photo/adlinks.336x280.ad';
var otherTab1ContAd = '/cnn_adspaces/2.0/politics/intg_story_other/adlinks.336x280.ad';
var otherTab2ContAd = '/cnn_adspaces/2.0/politics/intg_story_other/adlinks.336x280.ad';


Part Time JobsSales & Marketing JobsCustomer Service Jobs
Quick Job Search
keyword(s): enter city:
State
-------
AL
AK
AZ
AR
CA
CO
CT
DE
DC
FL
GA
HI
ID
IL
IN
IA
KS
KY
LA
ME
MD
MA
MI
MN
MS
MO
MT
NE
NV
NH
NJ
NM
NY
NC
ND
OH
OK
OR
PA
PR
RI
SC
SD
TN
TX
UT
VT
VA
WA
WV
WI
WY
State
State ------- AL AK AZ AR CA CO CT DE DC FL GA HI ID IL IN IA KS KY LA ME MD MA MI MN MS MO MT NE NV NH NJ NM NY NC ND OH OK OR PA PR RI SC SD TN TX UT VT VA WA WV WI WY
cnnDD.buildDropdown('cnnDDCBState', 73, 105, 10, "cnnDDWire");
Job type
-----------------
Accounting
Admin & Clerical
Automotive
Banking
Biotech
Broadcast - Journalism
Business Development
Construction
Consultant
Customer Service
Design
Distribution - Shipping
Education
Engineering
Entry Level - New Grad
Executive
Facilities
Finance
General Business
General Labor
Government
Grocery
Healthcare
Hotel - Hospitality
Human Resources
Information Technology
Installation - Maint - Repair
Insurance
Inventory
Legal
Legal Admin
Management
Manufacturing
Marketing
Nurse
Other
Pharmacy
Professional Services
Purchasing - Procurement
QA - Quality Control
Research
Restaurant - Food Service
Retail
Sales
Science
Skilled Labor - Trades
Strategy - Planning
Supply Chain
Telecomm
Training
Transportation
Warehouse
Job type
Job type ----------------- Accounting Admin & Clerical Automotive Banking Biotech Broadcast - Journalism Business Development Construction Consultant Customer Service Design Distribution - Shipping Education Engineering Entry Level - New Grad Executive Facilities Finance General Business General Labor Government Grocery Healthcare Hotel - Hospitality Human Resources Information Technology Installation - Maint - Repair Insurance Inventory Legal Legal Admin Management Manufacturing Marketing Nurse Other Pharmacy Professional Services Purchasing - Procurement QA - Quality Control Research Restaurant - Food Service Retail Sales Science Skilled Labor - Trades Strategy - Planning Supply Chain Telecomm Training Transportation Warehouse
cnnDD.buildDropdown('cnnDDCBJob', 90, 240, 10, "cnnDDWire");
more options »
cnnSetCBVars();
Stories you may be interested in based on past browsing
Obama transition team already in the works

Recount likely in Minnesota U.S. Senate race

Analysts react: 'A remarkable night for the country'

House Dems win their biggest majority in 15 years

Palin rocked campaign, for good and bad