miercuri, 4 noiembrie 2015

IMPACTUL FOARTE PUȚIN PROBABILULUI IN POLITICĂ ( I ) STUDIUL APLICATIV PENTRU FENOMENUL POLITIC ACTUAL

În zilele în care asistam neputincios la tragedia și drama de la Colectiv, așa cum a fost denumită, citeam una dintre cărțile aflate la mare trecere și anume, Lebăda Neagră a lui Nassim Nicholas Taleb,  profesor de ingineria riscului la Institutul Politehnic al Universitatii New York, membru asociat la Institutul Jean Nicod din Paris si expert in cercetare la Universitatea Oxford. fost profesor invitat la scoala de Afaceri din Londra, profesor de stiinte ale incertitudinii la Universitatea Massachusetts din Amherst si profesor adjunct de matematici la Institutul de stiinte Matematice Courant de la Universitatea New York. A fost, de-a lungul timpului, membru in numeroase comitete cu renume international.  A lucrat in principal ca trader, pana in 1993. Apoi, a detinut diverse functii executive la Union Bank of Switzerland, Credit Suisse First Boston, Banque Indosuez si CIBC-Wood Gundy. De asemenea, a lucrat pentru Bankers Trust si BNP Paribas. Dar a activat si independent, in cadrul Chicago Mercantile Exchange. A infiintat firma Empirica si este consultant pentru compania Universa.
Taleb a absolvit un MBA la scoala Wharton a Universitatii Pennsylvania si detine un doctorat in stiinta managementului, obtinut la Universitatea Paris. Taleb si-a dedicat timpul studierii problemelor legate de noroc, incertitudine, probabilitate si cunoastere si a construit trei cariere de un inalt profesionalism in jurul ideilor sale — ca om de litere, ca trader si om de afaceri, precum si ca profesor universitar. Cartile sale au devenit bestseller, inregistrand milioane de cititori si fiind traduse in peste 30 de limbi.
Care poate fi semnificația teoriei referitoare la ,,impactul foarte puțin probabilului,, sau efectul ,,lebăda neagră,, ? Teoria evenimentelor de tip Lebada Neagra, e o metafora folosita pentru descrierea unui eveniment neasteptat (pentru observator), ce are un impact major, si care, dupa aparitia sa, este rationalizat retrospectiv.
Teoria a fost propusa de Nassim Nicholas Taleb si serveste la explicarea:
- rolului disproportionat al evenimentelor rare, cu impact major si greu de prezis ce depasesc limitele asteptarilor normale in istorie, stiinta, finante si tehnologie ;
- imposibilitatii calcularii probabilitatii evenimentelor rare cu ajutorul metodelor stiintifice (datorita probabilitatilor mici) ;
- prejudecătilor psihologice, individuale si colective, ce ne fac sa devenim ignoranti fata de incertitudine si de rolul masiv al evenimentelor istorice rare.
Spre deosebire de problemele filozofice de tip “lebada neagra”, aceasta teorie se refera la evenimentele neasteptate ce au consecinte si impact major, si care au un rol dominant in istorie. Aceste evenimente extreme, atunci cand sunt privite colectiv, au roluri mult mai importante decat evenimentele normale.
Privind mișcarea spontană a tinerilor, am asociat acea dramă de la Colectiv cu „lebădă neagră“ a  lui Nassim Taleb, un eveniment rar, neașteptat, cu un impact deosebit, care va avea efecte dincolo de căderea Guvernului Ponta. Emoția, revolta, tristețea, mânia și disprețul față de politicieni s-ar putea transforma într-o revoltă care să aducă la alegerile de anul viitor nu doar oameni noi în partidele vechi, ci și formațiuni politice noi , care să nu fi fost până în prezent în spațiul politic.

Dincolo de aceste aspecte evidente, privind noua clasă politică, care va să fie, formată în principal din tineri curați, morali, profesioniști în domeniul lor de activitate, noile partide care se pot naște, pot avea loc evenimente și fenomene neașteptate, extreme, cu consecințe neașteptate pentru Romania .

Niciun comentariu: