Unul din evenimentele importante in spatiul politic din Romania il reprezinta alegerile din PDL pentru sefia acestui partid. Lehamitea din Romania fata de politica si politicieni in parte justificata in parte nejustificata face ca si acest eveniment, poate cel mai important in disputa politica dupa 1990,sa treaca neobservat pentru marea masa a populatiei. Cu exceptia celor procupati de analiza politica, cu exceptia politicienilor si a celor care mai sunt interesati de presa si anlizele politice marea masa zace intr-o crunta letargie fata de viata politica.
Alegerile din cadrul PDL reprezinta evenimentul cel mai important al ultimei perioade, momentul crucial pentru viitorul acestui partid. Fata de cei care doresc ca PDL trebuie sa dispara de pe scena politica, consider ca toate partidele din Romania au dreptul la existentă si politică proprie si singurii care pot sa sanctioneze un partid sau altul sunt cetatenii indiferent ca au o optiune sau alta.
Am considerat ca pentru Romania se impunea actiunea de „reconciliere nationala„ actiune care din pacate a esuat! Cu toate acestea exista si o speranta e drept utopica in acest sens in urma Conventiei Nationale a PDL!
Alegerile din PDL pot evidentia cateva posibile scenarii: a) ramanerea in functia de presedinte al PDL a lui Emil Boc; b) preluarea sefiei partidului de catre Vasile Blaga; c)realizarea unui compromis intre cele doua grupari; d)alegerea lui T. Paleologu in functia suprema, scenariu cel mai putin probabil; e) desprinderea unor grupari si trecerea acestora spre alte formatiuni politice; f)regruparea si strangerea randurilor in PDL in vederea unei mai bune reorganizari pentru alegerile viitoare.
Este interesanta analiza facuta pana in prezent inainte de alegerile de sambata 15 martie 2011.
”Paradoxal, dar afirmațiile optimiste ale lui Vasile Blaga vin la o săptămână după cea mai grea înfrângere preelectorală suferită de echipa sa de campanie. Contracandidatul lui Emil Boc dorea ca la Convenția Națională a PDL să participe peste 4000 de membri. Această formulă ar fi diluat susținerea de care se bucură premierul din partea ”notabilităților” PDL, conectate la sursele de finanțare publică pe care le dirijează Guvernul sau influențabile prin instituțiile Cotroceniului. Blaga se baza pe votul simplilor membri de partid, la care nu ajung ”foloasele” puterii, dar care trag ”ponoasele” politicii de austeritate girate de Emil Boc.
Conducerea PDL a dejucat acest plan, actualul președinte, Emil Boc, impunând o formulă cu de patru ori mai puțini electori, mai ușor de controlat și coordonat. Ultima carte pe care o poate juca Blaga este votul secret. Chiar dacă, la nivelul declarațiilor, liderii locali îl susțin pe șeful guvernului, nu riscă nimic votând pe dos, în cabină. Până acum, toate partidele au folosit votul secret la alegerile interne. Nici nu ar putea fi altfel, odată ce nu se dorește spargerea partidului, iar cei care votează cu pierzătorul trebuie să conviețuiască, patru ani, cu cel care câștigă.
Dacă alegerile respectă secretul opțiunii și nu se realizează ca la Paris, cu un vot la 17 secunde, Blaga are șanse să câștige. Se va întâmpla ce a sugerat Ponta, oamenilor simpli: ”Luați-le banii, dar votați cu ceilalți!”. Așa și primarii PDL: iau banii de la Boc, dar votează cu Blaga. Până și Pinalti poate să meargă așa cum a dorit inițial, până să îi aducă aminte DNA cum se bagă dosarul în urnă.
Totuși, să nu uităm că PDL a inventat susținerea guvernului prin metoda Superglue: parlamentarii Puterii stau lipiți de scaune, ca să nu greșească și să voteze vreo moțiune de cenzură. Nu m-ar mira ca Boc să aplice aceeași stratagemă: se știe că am o majoritate, din declarațiile publice ale susținătorilor și din faptul că mă aflu în funcție. Să rămână în bănci susținătorii mei și să iasă la vot ai lui Blaga! Dacă nu face jumătate plus unu, am câștigat.
Moțiunea Blaga, la un vot nesecret, are aceleași șanse ca moțiunea USL, în Parlament”(Val Vâlcu- Correct News)
”Prima varianta de lucru, agreata de sustinatorii premierului, vizeaza in mod direct numarul de voturi obtinut de fiecare motiune in parte. Concret, daca un candidat va aduna, spre exemplu, doua treimi din optiunile delegatilor, respectiva pondere va urma sa se regaseasca si in distribuirea posturilor in tabara care a sustinut motiunea castigatoare. Acest lucru va fi posibil intrucat marea parte din cele peste 40 de posturi care vor alcatui noul Birou Permanent National va fi aleasa in a doua zi de congres. "Totul se va stabili in noaptea dintre alegeri", explica pentru Gandul unul dintre liderii democrat-liberali. Daca soarta candidatilor la cele 15 functii de vicepresedinte, 6 functii de secretar executiv ales, precum si cele trei functii de secretar adjunct ar urma sa tina de procentul motiunilor, nu acelasi lucru se va intampla cu functiile de la varf. Pentru a se asigura reciproc ca balanta puterii va fi echilibrata, Blaga si Boc au luat in calcul ca pentru cele patru functii de prim-vicepresedinte si functia de secretar general sa existe cate un singur candidat, agreat de ambele parti. Astfel,din partea gruparii Blaga, va fi desemnat, pe de o parte, un prim-vicepresedinte, in persoana lui Sorin Frunzaverde, presedintele PDL Caras-Severin, care si-a depus deja oficial candidatura, iar pe de alta parte, secretarul general, prin candidatura lui Cezar Preda, presedintele PDL Buzau.
Celelalte trei posturi de prim-vice ii vor reveni gruparii lui Boc, numele date ca sigure fiind Gheorghe Flutur, presedintele PDL Suceava, si Gheorghe Falca, primarul Aradului. Cel de-al treilea fotoliu de prim-vicepresedinte care i-ar reveni taberei lui Boc ar urma sa fie stabilit in urmatoarele doua zile.
Tot de unici candidati la posturile de prim-vice si secretar general tine cont si cea de-a doua varianta, dezbatuta intens printre oamenii lui Vasile Blaga. Cu diferenta ca impartirea posturilor alese in a doua zi a congresului ar urma sa aiba legatura doar cu rezultatul brut al votului motiunilor. Mai exact, acest scenariu prevede ca fiecare dintre cele doua parti sa-si stabileasca candidatii in limita a 40% din posturi, urmand ca restul de 20% din functii sa fie luate de catre sustinatorii motiunii castigatoare.
Indiferent care dintre cele doua variante va fi aleasa, calculele pe care le fac cei care isi doresc un post in linia a doua respecta acelasi tipar. In conditiile in care fiecare dintre cei 1400 de delegati va opta pentru minimum zece candidati la functia de vicepresedinte, doritorii respectivelor posturi spera sa stranga minimum 500 de voturi pentru a se asigura ca vor face parte din randul celor 15 secunzi. In privinta prim-vicepresedintilor, situatia e si mai fragila, intrucat, conform statutului, pentru ocuparea functiei e nevoie de strangerea a cel putin 700 de voturi. Motiv in plus pentru a desemna cate un singur candidat pe post si a evita astfel posibilitatea organizarii unui nou tur de scrutin.
Deocamdata, insa, democrat-liberalii nu s-au inghesuit sa-si oficializeze intentiile. Cu doua zile inainte de exprimarea termenului pentru inscrierea la competitia din 14-15 mai, in Modrogan au fost inregistrate doar zece candidaturi. Cu exceptia lui Sorin Frunzaverde, nicio alta candidatura care sa vizeze functiile importante nu a fost inca inscrisa, acestea urmand a fi depuse cel mai probabil in ultima zi. "Dupa data de 5 mai nu va mai putea sa-si depuna nimeni candidatura, in schimb se poate intampla altceva: se pot retrage unii din competitie", comenteaza pentru gandul presedintele PDL Dolj, Radu Berceanu, adaugand ca va tinti un post de vicepresedinte: "Nu este un tel absolut al meu, dar daca as candida, as face-o pentru un post de vicepresedinte".”
O analiza facuta din perspectiva USL evidentiaza urmatoarele:
„Reprezentanţii opoziţiei urmăresc campania din PDL cu real interes şi cântăresc pragmatic şansele viitoare ale democraţilor în funcţie de învingător. Surse din USL au declarat pentru gândul că analiza USL dă cele mai mari şanse de reuşită lui Emil Boc, varianta care convine, de altfel, cel mai mult opoziţiei. "El este calul de bătaie şi este evident că ne convine să rămână, în continuare, preşedinte. Nici ai lui - marea majoritate - nu-l mai vor, iar realegerea sa, sub presiunea Cotroceniului, va crea o nemulţumire şi mai mare în partid", susţin sursele amintite. Acestea mai spun că strategia susţinătorilor lui Emil Boc, de decredibilizare a lui Blaga, prin asocierea imaginii sale cu cea a mogulilor şi a liderilor opoziţiei, a fost total greşită. "Insistenţa pe o idee de genul "opoziţiei i-ar conveni să iasă Blaga, pentru că Boc le încurcă socotelile", se va întoarce ca un bumerang împotriva lor".
Boc, în topul "alegătorilor" USL
Cei mai mulţi dintre politicienii aflaţi în opoziţie nu se sfiesc să-şi recunoască această opţiune, motivând fără echivoc faptul că Emil Boc şi imaginea sa politică, serios "şifonată" în ultima perioadă, "va cântări mult, în sens negativ, în viitoarea campanie".
Astfel, preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, spune că nu-l trage inima "să voteze" vreunul dintre candidaţi, dar că, practic văzând lucrurile, Boc are prima şansă. "N-aş vota pe nimeni. Cred însă că va câştiga Boc. Este omul preşedintelui. Chiar nu ştiu de ce şi-a creat o stare conflictuală cu Blaga. Nu avea niciun rost", spune pentru gândul Ion Iliescu.
De aceeaşi părere sunt şi liderul CJ Vrancea, Marian Oprişan ("Iese Boc. Eu şi cu două mâini l-aş vota. Doar el ştie ce să facă pentru ca PDL să ajungă în opoziţie"), şi senatorul Miron Mitrea ("Cu sufletul l-aş alege pe Blaga, e un tip OK. Politic, însă, pe Boc. Ce-şi poate dori mai mult opoziţia?!"), purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Moldovan ("Nu pot vota decât cu Boc. Este un om serios, onest, corect, loial. Inabordabil..."), şeful filialei PSD Bucureşti, Marian Vanghelie ("Eu zic că Boc stă foarte bine acolo unde e, la partid. Iar Blaga e bine să se ocupe de Vamă şi de Interne") şi Aura Vasile, care, foarte pragmatică în alegerea sa, susţine că "omul trebuie lăsat să-şi termine treaba" ("Cel mai important esta ca Boc să termine ceea ce a început - adică partidul").
„Surpriza "emisiunii", Teodor Paleologu, are şansa lui: Câţiva dintre opozanţi l-ar prefera la conducerea PDL pe Teodor Paleologu. Deşi, la prima vedere, opţiunea lor pare una maliţioasă şi cu conotaţii ironice, din punct de vedere politic aceştia consideră, fără o motivaţie explicită însă, că alegerea sa ar fi în favoarea USL, tipul de politician pe care îl reprezintă fostul ministru fiind total diferit faţă de linia generală a partidului.
De exemplu, senatorul Ilie Sârbu spune pentru gândul că preferă surpriza întrecerii. "Eu votez cu Paleologu. Nu vă luaţi după aparenţe. Dincolo de ele se află un om cult, instruit - un filozof". Şi secretarul general, Liviu Dragnea, pariază pe acelaşi "porumbel". "Ca să fiu scurt, eu votez cu Paleologu. Este o surpriză absolută", spune Dragnea.
Cotroceniul bate Modroganul:Există însă şi politicieni care susţin că le e "egal" cine va fi alesul partidului, întrucât acesta oricum nu se conduce din Modrogan. Deputatul Robert Negoiţă e convins că se face prea mult zgomot pentru nimic şi că întrecerea nu are o miză reală. "Nu contează cine conduce din Modrogan, pentru că tot Traian Băsescu conduce de la Cotroceni. Dar indiferent de cine conduce, cel mai bine îi stă PDL-ului în opoziţie" spune el. Şi liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, este de aceeaşi părere. "Nu contează. Amândoi sunt conduşi de Băsescu", a afirmat acesta."Facă-se voia lor. Pe noi nu ne interesează"
Nu lipsesc nici politicienii total detaşaţi de miza alegerilor pedeliste. Unul dintre ei este şeful CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, care nu se bagă la joc. "Mi-e indiferent, nu mă interesează ce se-ntâmplă în acel partid. Nu există", declară el ferm. Senatorul liberal Cristian Ţopescu merge pe un X solist, în partida Blaga-Boc. "Nu prefer pe nimeni. Din punctul meu de vedere e meci nul". Colegul său de cameră şi de partid, Cristian David, este, însă, convins că nimic nu mai poate schimba soarta PDL. "Indiferent de cine va fi preferat, vulnerabilitatea partidului în alegeri este aceeaşi. Un nume nu schimbă situaţia în care se află PDL".
Opoziţia nu-l vrea pe Blaga
„Contrar părerii celor care susţin "moţiunea Boc", nimeni din opoziţie nu-l preferă, din punct de vedere politic, pe Vasile Blaga. Singurul care îşi nuanţează răspunsul pe această temă rămâne liderul PSD, Victor Ponta. Acesta a evitat un răspuns tranşant, reiterând previziunile sale mai vechi. "Din punct de vedere politic, nu am preferinţe. Toţi sunt o apă şi-un pământ. Dar am mai spus-o: PDL-ul lui Blaga, îl văd în banca opoziţiei; PDL-ul lui Boc, îl văd în banca tribunalului".( Gandul)
Cu referire la candidaturile pentru functiile de conducere:
„Cu patru zile înainte de congresul care va desemna noua conducere a PDL, comisia pentru alegerile interne a validat lista candidaturilor la funcţiile de vârf din cadrul partidului. Pe lângă cele trei candidaturi la şefia PDL, (Boc, Blaga şi Paleologu), şapte democrat-liberali se vor înfrunta pentru unul dintre cele patru posturi de prim-vicepreşedinte: trei din tabăra Boc (Roberta Anastase, Gheorghe Flutur, Teodor Baconschi), trei din gruparea lui Blaga (Sorin Frunzăverde, Cristian Boureanu şi Constantin Ostaficiuc), plus candidatul la preşedinţie, Theodor Paleologu.
39 de candidaţi s-au înscris pentru unul din cele 15 posturi de vicepreşedinte. Printre aceştia se numără şase miniştri: Elena Udrea (Turism), Anca Boagiu (Transporturi), Traian Igaş (Interne), Theodor Baconschi (Externe), Daniel Funeriu (Educaţie), Ion Ariton (Economie). În ceea ce priveşte statistica pe tabere, situaţia este şi aici echilibrată, 18 candidaţi sunt de partea lui Blaga, iar 16 candidaţi în tabăra lui Boc, în timp ce cinci candidaţi afişează o poziţie neutră.
Funcţia de secretar general este dorită de către trei lideri ai PDL: preşedintele Organizaţiei Buzău, Cezar Preda, susţinător al lui Blaga, şeful filialei Bistriţa-Năsăud, Ioan Oltean, semnatar al moţiunii lui Boc, şi preşedintele Organizaţiei de Femei a PDL, deputatul Sulfina Barbu.
Gândul prezintă candidaţii la funcţiile care vor alcătui noul Birou Permanent al democrat-liberalilor. Citiţi mai jos cine sunt aceştia.
„Cum se va vota la congres. Care e varianta de compromis între Boc şi Blaga.
O dată intrate în linie dreaptă, alegerile din PDL mai au oficial o singură necunoscută: modalitatea în care se va derula votul din acest weekend. Disputa legată de prezentarea la urne are ca miză influenţa pe care cele două tabere principale o pot folosi asupra delegaţilor. Aflat la capătul unei campanii în care a încercat să atragă de partea sa majoritatea liderilor de filiale, premierul Emil Boc cere răspicat aplicarea modalităţii de vot pe organizaţii judeţene. Conform dorinţei premierului, exprimarea votului ar urma să se facă, pe rând, organizaţie cu organizaţie, astfel încât delegaţii să fie grupaţi la urne în funcţie de judeţul din care provin. Împotriva acestei practici este însă Vasile Blaga care doreşte ca votul să fie exprimat în ordine alfabatică, astfel încăt să fie eliminate posibilele presiuni din partea liderilor de organizaţii.
Cele două părţi au avut o primă confruntare pe această temă în Biroul Permanent din această săptămână. Surse participante la discuţii au precizat pentru gândul că premierul a respins din start varianta votului alfabetic, argumentând că alegerile pe filiale au stat şi la baza precedentului congres. Deşi nu a avut un schimb de replici direct cu Vasile Blaga, Boc a fost contrat de către deputatul Cătălin Croitoru care i-a reproşat premierului lipsa de fair-play.
Soluţia pentru împăcarea celor două tabere a venit din partea Sulfinei Barbu, preşedintele comisiei pentru alegerile interne, care a propus o variantă mixtă: organizarea votului pe grupe a câte trei judeţe, în interiorul cărora opţiunile să fie exprimate în ordine alfabetică. Acceptată în principiu în interiorul Biroului Permanent, propunerea Sulfinei Barbu urmează să fie rediscutată, miercuri, în şedinţa finală a comisiei.
Cum se va desfăşura votul?
„Cert este că pentru Convenţia Naţională ce va avea loc la Palatul Parlamentului vor exista 15 secţii de votare şi 26 de urne. Pregătirea sălii pentru congres a început încă de marţi, organizatorii trasând o schemă simplă: pentru a vota, delegaţii se vor deplasa înspre spatele sălii "Alexandru Ioan Cuza", iar după exprimarea opţiunii vor părăsi încăperea prin Sala "I.G. Duca". Urnele vor fi transparente, iar în dreptul acestora va fi postat câte un membru din partea moţiunilor concurente. Pentru fiecare vot introdus în urnă este destinat în medie un minut, estimându-se că durata unui tur va atinge o oră.
Candidaţi la Convenţia Naţională a PDL:
Preşedinte:
1.Emil Boc
2.Vasile Blaga
3.Theodor Paleologu
Prim-vicepreşedinte:
1. Roberta Alma Anastase
2. Cristian Boureanu
3. Gheorghe Flutur
4. Sorin Frunzăverde
5. Constantin Ostaficiuc
6. Teodor Baconschi
7. Theodor Paleologu
Secretar general:
1. Cezar Preda
2. Ioan Oltean
3. Sulfina Barbu
Secretar general pe regiuni:
Vest:
1. Lucian Bode
2. Simion Iancu
3. Alin Popoviciu
Moldova:
1. Gabriel Berca
2. Marius Rogin
Sud:
1. Gheorghe Albu
2. Bogdan Cantaragiu
3. Ştefan Pirpiliu
4. Florin Popescu
Vicepreşedinţi:
1. Gheorghe Albu
2. Ion Ariton
3. Theodor Baconschi
4. Viorel Riceard Badea
5. Mircea Banias
6. Sulfina Barbu
7. Gabriel Berca
8. Anca Boagiu
9. William Brânză
10. Costică Canacheu
11. Cătălin Croitoru
12. Dorin Florea
13. Daniel Funeriu
14. Mircea Hava
15. Traian Igaş
16. Dănuţ Liga
17. Monica Macovei
18. Marian Jean Marinescu
19. Ioan Oltean
20. Theodor Paleologu
21. Petru Filip
22. Mihaela Popa
23. Florin Popescu
24. Cezar Preda
25. Silviu Prigoană
26. Radu F. Alexandru
27. Romeo Raicu
28. Marian Rasaliu
29. CristianRădulescu
30. George Scripcaru
31. Mihai Stănişoară
32. Mihaela Şandru
33. Gheorghe Ştefan
34. Victor Tarhon
35. Mircea Toader
36. Raluca Turcan
37. Elena Udrea
38. Darius Vâlcov
39. Sever Voinescu
Secretari executivi:
1. Mircea Andrei
2. Nicolae Anghel
3. Ion Ariton
4. Riceard Badea
5. Adrian Bădulescu
6. William Brânză
7. Nicolae Ciucă
8. Cătălin Croitoru
9. Florin David
10. Constantin Dumitriu
11. Dorin Florea
12. Daniel Humeniuc
13. Traian Igaş
14. Ion Neli
15. Dănuţ Liga
16. Marian Jean Marinescu
17. Liuţă Mihalea
18. Călin Murg
19. Răzvan Murgeanu
20. Brânduşa Novac
21. Theodor Paleologu
22. Nicuşor Păduraru
23. Mihaela Popa
24. Marian Rasaliu
25. Cristache Rădulescu
26. Cristian Rădulescu
27. Mihaela Şandru
28. Gheorghe Ştefan
29. Victor Tarhon
30. Mircea Toader
31. Cristina Trăilă
32. Raluca Turcan
33. Iulian Vladu
Privind pozitionarea in lupta pentru sefia PDL un sondaj CSOP reda urmatoarele:
”Vasile Blaga este preferat de către democrat-liberali pentru funcţia de preşedinte al partidului, fiind cotat cu 44% din voturi, arată un sondaj intern realizat la comanda PDL. Emil Boc ar obţine 36% din voturi, în timp ce Theodor Paleologu ar înregistra doar şase procente.
Cercetarea realizată, în perioada 2-8 mai, pe un eşantion de 1060 de persoane îl indică pe actualul secretar general cu un strâns avantaj şi în ceea ce priveşte încrederea în rândul populaţiei. Conform sondajului realizat de CSOP, Vasile Blaga este cotat cu 52% la capitolul încrederea în personalităţi politice, în timp ce Emil Boc figurează pe poziţia imediat următoare cu 51%. Din rândul candidaţilor la funcţia de prim-vicepreşedinte, Roberta Anastase este cotată cu 24% încredere din partea electoratului, Gheorghe Flutur, cu 26%, Sorin Frunzăverde, cu 17%, iar Theodor Paleologu, cu 25%.”(Gandul)
Despre anume dezertari Inpolitics anunta:
„Pesediștii așteaptă cu înfrigurare alegerile din PDL în speranța de a-și mări zestrea de parlamentari cu 15 senatori și deputați pedeliști, dacă buldogul Vasile Blaga va fi învins, la Congres, de premierul Emil Boc, afirmă surse social-democrate pentru Inpolitics.
Sursele citate au dezvăluit că nu mai puțin de 15 parlamentari PDL și-au manifestat intenția de a trece în barca social-democrată dacă primul ministru îl va surclasa pe secretarul general al pedeliștilor în bătălia finală pentru șefia formațiunii. De altfel, principala teamă a susținătorilor lui Blaga este marginalizarea pe linie de partid, la care se așteaptă cu toți sub un nou mandat de conducere exercitat de Emil Boc, mai ales că un eșec al actualului secretar general îl va lăsa cu statutul de simplu membru. (R.G.)”
Fostul consilier S. Lazaroiu considera: „Fostul consilier prezidential Sebastian Lazaroiu a declarat duminica seara, la Realitatea TV, ca la alegerile din PDL ar fi trebuit sa se mearga pe principiul "invingatorul ia totul", intrucat partidul va intra in urmatorul an intr-o confruntare electorala foarte dura, transmite DC News.
"Ar fi trebuit sa se mearga pe principiul ‘castigatorul ia tot’, pentru ca ai nevoie de o echipa care sa nu fie parazitata de niciun fel de tensiuni(...) Invinsul astepta un an, pentru ca cel mai probabil daca noua conducere nu castiga alegerile din 2012 va fi schimbata", a declarat Sebastian Lazaroiu.
Pe de alta parte, acesta a remarcat faptul ca in ambele echipe ale celor doi candidati principali pentru sefia PDL, Vasile Blaga si Emil Boc, exista oameni care pot castiga voturi la alegerile din interior si alti oameni care ar putea sa atraga voturi de la electorat.”