Iată câteva reacții în urma demersului întreprins de PSD de a contesta la Curtea Constituțională modul în care s/au derulat alegerile în România, în anul de grație 2009.
”Prin contestarea rezultatului votului de duminică, grupul de lideri din jurul şefului social-democraţilor caută să se menţină la conducerea partidului.
Un grup de lideri PSD îi întreţine lui Mircea Geoană iluzia că este „adevăratul preşedinte” al României. Viorel Hrebenciuc, Dan Nica, Liviu Dragnea, Marian Vanghelie, Victor Ponta şi Cozmin Guşă sunt cei care îl împing pe Geoană să nu accepte rezultatele votului şi să se agaţe de ideea că alegerile au fost furate. Scopul contestării alegerilor este menţinerea lui Geoană în funcţia de preşedinte al PSD, dar mai ales conservarea propriei lor puteri în partid.
Strategia „Nimeni nu e vinovat”
Prin acţiunea de contestare a rezultatului votului nu se urmăreşte anularea alegerilor. Liderii PSD ştiu că este imposibil ca la Curtea Constituţională să obţină acest lucru.
Singura condiţie în care Curtea ar invalida scrutinul de duminică ar fi ca PSD să demonstreze că rezultatul alegerilor a fost modificat prin fraudă. Asta ar însemna să dovedească faptul că peste 70.000 de voturi au fost fraudate în favoarea lui Train Băsescu. O misiune practic imposibilă.
Contestând însă votul, liderii PSD din jurul lui Geoană caută să amâne o discuţie care e pe cale să se poarte în partid, şi anume despre cine are responsabilitatea eşecului. Este deja o „tradiţie” ca, după alegeri, într-un partid să apară răfuielile interne. Imediat ce se admite faptul că alegerile au fost pierdute, apar unii care întreabă de ce s-a întâmplat acest lucru, dar mai ales cine este vinovat.
Cei care au condus campania lui Geoană - Viorel Hrebenciuc, Marian Vanghelie şi Dan Nica - sunt principalele ţinte vizate. Prin contestarea vehementă a rezultatului, ei încearcă să demonstreze că alegerile nu au fost pierdute, ci că victoria a fost furată de Băsescu. Astfel, concluzia indusă ar fi că aceea că nimeni nu este vinovat.
Iliescu cere „analize”
La şedinţa Comitetului Executiv al PSD de luni seară, Ion Iliescu a deschis subiectul unei „analize” a rezultatului în alegeri. „Trebuie să facem o analiză. Ştiu că nu este acum momentul, dar o analiză trebuie făcută”, a spus el la reuniunea cu liderii de filiale.
Mesajul a fost clar spre toţi cei care sunt de părere că nişte capete trebuie „să cadă”. Deşi la şedinţa de luni nimeni nu a continuat subiectul, în partid anumite discuţii au început să se poarte.
Guşă, vinovat pentru Vîntu
Deja Cozmin Guşă, consilierul politic al lui Geoană, dar şi omul mogulului este arătat ca vinovatul principal pentru greşeala „prieteniei” cu Vîntu, care a cântărit atât de mult în dezbaterea finală.
Pe de altă parte, adversarii lui Geoană din PSD au lansat deja ideea identificării unor vinovaţi. Miron Mitrea a redeschis vechiul război cu Viorel Hrebenciuc. Mitrea l-a acuzat că, în calitate de şef al campaniei, este responsabil de marile greşeli făcute de prezidenţiabilul PSD.
Contestarea alegerilor nu face bine în UE
Ideea contestării alegerilor are şi critici în PSD. Vasile Puşcaş, fost ministru cu afacerile europene în guvernul PDL-PSD, consideră că această acţiune este „sensibilă pentru UE”.
„Faptul că s-a ajuns la contestarea ultimului scrutin este cel puţin jenant pentru România. Se dovedeşte atât partenerilor europeni, cât şi altor actori interesaţi că procesul democratic, legat de procesul electoral, ar avea grave slăbiciuni”, a declarat Puşcaş pentru Mediafax.
BĂTĂLIA CONTINUĂ
Vanghelie a aranjat un miting „spontan” la Palatul Cotroceni
Contestarea alegerilor de către PSD mai urmăreşte un scop: delegitimarea mandatului de preşedinte al lui Traian Băsescu. Din această acţiune mai face parte şi un miting regizat în faţa Palatului Cotroceni, pregătit de Marian Vanghelie.
Potrivit unor surse din organizaţia PSD Bucureşti, Marian Vanghelie intenţiona să organizeze azi un miting „spontan” în faţa Palatului Cotroceni. Acesta nu va fi asumat de PSD şi se doreşte a părea o acţiune civică de revoltă împotriva faptului că Traian Băsescu vrea să rămână preşedinte al României prin fraudă.
Doi dintre locotenenţii lui Vanghelie, Bogdan Georgescu, fost vicepreşedinte al AVAS, şi viceprimarul de la sectorul 5 aveau ieri misiunea să adune 300 de studenţi din campusurile Regie şi Grozăveşti pentru a demonstra în faţa Palatului Cotroceni împotriva lui Traian Băsescu. Fără însemnele PSD, dar cu lozinci pregătite de stafful de campanie din Kiseleff 10.”(Evenimentul zilei)
”PSD a sesizat Curtea Constitutionala. Dan Nica sustine ca, din verificarile si estimarile PSD, voturile fraudate depasesc 136.000 si a adaugat faptul ca PSD va cere arestarea sefului Directiei de Evidenta a Persoanei de la sectorul 3, pe care il acuza de operatiune de fraudare pusa la cale prin eliberarea de carti de identitate. Dan Sova a precizat ca, pâna astazi, PSD incearca sa centralizeze dovezile din toata tara, prin care sa se dovedeasca fraudarea a peste 200.000 de voturi• Lovitura de gratie vine din par-tea Federatiei Asociatiilor Românilor din Italia, care s-a autodenuntat cu privire la implicarea in influentarea votului din peninsula. Coordo-natorul FARI, Dragos Dumi-tru, sustine ca parlamentarii PD-L Viorel Badea si William Brânza au organizat defectuos locatiile sectiilor de votare din Italia, platindu-i pe unii membri ai federatiei cu sume importante de bani. FARI mai arata ca presedintii sectiilor au fost selectionati pe simpatiile pentru PDL
Curtea Constitutionala poate anula alegerile prezidentiale în cazul în care votarea si stabilirea rezultatelor au avut loc prin frauda de natura sa modifice atribuirea mandatului, potrivit legii, o astfel de cerere fiind admisibila "daca cel care a sesizat nu este implicat în producerea fraudei". Curtea va lua în discutie sesizarea PSD dupa ce îi parvin rezultatele alegerilor de la Biroul Electoral Central. BEC a anuntat ca in cursul zilei de astazi va finaliza rezultatul alegerilor din 6 decembrie
CCR poate invalida alegerile daca va constata ca PSD nu este implicat in frauda sesizata
Curtea Constitutionala poate anula alegerile prezidentiale în cazul în care votarea si stabilirea rezultatelor au avut loc prin frauda de natura sa modifice atribuirea mandatului, potrivit legii, o astfel de cerere fiind admisibila „daca cel care a sesizat nu este implicat în producerea fraudei“. Cererea PSD de anulare a turului al doilea al alegerilor prezidentiale si de repetare a scrutinului a fost înregistrata, marti, la Curtea Constitutionala. Curtea Constitutionala va lua în discutie sesizarea PSD dupa ce îi parvin rezultatele alegerilor de la Biroul Electoral Central (BEC). Potrivit Legii 47/1992 privind organizarea si functionarea institutiei, Curtea Constitutionala vegheaza la respectarea procedurii pentru alegerea presedintelui României si confirma rezultatele sufragiului. Articolul 23 din Legea 370/2004 pentru alegerea presedintele României prevede ca procesul-verbal, împreuna cu dosarele birourilor electorale de circumscriptie, primite potrivit articolului 22, alineatul (3), se înainteaza cu paza militara la Curtea Constitutionala, în termen de 24 de ore de la înregistrarea ultimului dosar. Potrivit calendarului alegerilor, acest termen este 10 decembrie. „(1) Curtea Constitutionala anuleaza alegerile în cazul în care votarea si stabilirea rezultatelor au avut loc prin frauda de natura sa modifice atribuirea mandatului; (2) Cererea de anulare a alegerilor se poate face de partidele si candidatii care au participat la alegeri, în termen de cel mult trei zile de la închiderea votarii; cererea trebuie motivata si însotita de dovezile pe care se întemeiaza. (3) Cererea poate fi admisa numai daca cel care a sesizat nu este implicat în producerea fraudei“, se arata în articolul 24 al Legii 370. Vicepresedintele PSD, Dan Nica, a declarat, ieri, într-o conferinta de presa, ca, din verificarile si estimarile PSD, voturile fraudate depasesc 136.000, el precizând ca fraudarea prezidentialelor în turul doi în favoarea lui Traian Basescu a avut un caracter national, sistematic si premeditat. Nica a dat exemplu sectia 136 din Italia, unde din 115 nume verificate, 11 „au dat vot multiplu“, fara a spune unde si-au exercitat cei 11 optiunile în afara sectiei invocate.”
(Mediafax)
”Vicepresedintele PSD Dan Nica a precizat, ieri, ca din verificarile si estimarile PSD voturile fraudate depasesc 136.000 si a adaugat faptul ca PSD va cere arestarea sefului Directiei de Evidenta a Persoanei de la sectorul 3, pe care il acuza de operatiune de fraudare pusa la cale prin eliberarea de carti de identitate. “Cerem arestarea sefului Directiei de Evidenta a Persoanei de la sectorul 3 pentru aceasta operatiune de fraudare si vom pune aceste date la dispozitia Parchetului. De asemenea, vom depune plângere penala împotriva deputatului Wiliam Brânza pentru constituirea de grup criminal organizat. Conform declaratiilor multor persoane, el este cel care a organizat aceste operatiuni în strainatate. Este de datoria institutiilor statului sa intervina si faca astfel de verificari. Fraudarea a fost una sistematica, coordonata si organizata la nivel national”, a mai spus Nica. El a adaugat ca pentru fraudarea alegerilor in diaspora s-au folosit multe niveluri, votul multiplu, falsificarea proceselor-verbale, folosirea de CNP-uri false si, mai mult, la Sectia nr. 136 din Italia, din primele 115 persoane al caror CNP a fost verificat de PSD, 11 au votat multiplu. “Avem declaratii olografe ale unor persoane din diaspora care nu au votat, dar apar pe liste ca au votat. (...) Foarte multe voturi pentru Mircea Geoana au fost declarate nule. Am descoperit voturi nule care de fapt erau valabile si erau in favoarea lui Mircea Geoana. Suntem in plin proces de verificare a CNP-urilor si am gasit coduri inexistente”, a mai mentionat vicepresedintele PSD. El a tinut sa sublinieze ca au fost prezente pe liste si persoane decedate. „Din pacate, dl Traian Basescu doreste sa fie ales presedinte si cu votul mortilor. Un exemplu este fostul secretar de stat din MAI, generalul Ion Marin, care a murit în 2006 si care a votat în 2009. În locul lui apare un anumit Ionut Marin, care are aceleasi date si acelasi CNP care apartine generalului Marin”, a afirmat vicepresedintele PSD.
Geoana: Democratia tarii se afla într-un moment de cumpana
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a precizat, ieri, dupa o intalnire cu principalii lideri ai partidului, ca formatiunea va continua sa furnizeze dovezi privind fraudarea alegerilor în continuare, pe lânga cele depuse ieri, la CCR. Geoana a adaugat ca social-democratii vor continua sa furnizeze si alte documente care sa dovedeasca fraudarea alegerilor. “Faptul ca azi (ieri – n.r.) Autoritatea Electorala Permanenta a confirmat oficial ca, la alegerile europarlamentare, s-au constatat 14.000 de voturi duble fara nici o consecinta legala, politica sau electorala ne arata ca, în acest moment, democratia româneasca se afla într-un un moment de rascruce. (...) Fie acceptam ca putem merge în continuare ca pâna acum, ca asistam la cumpararea a sute de mii de voturi pe bani, fie ca România merita o democratie autentica. Vocea unanima a colegilor mei arata revolta si indignarea”, a spus Geoana. Seful PSD a explicat si reactia sa de dupa anuntarea voturilor, reactie mult contestata dupa acel moment. “Multa lume a spus ca am sarit în sus de bucurie când s-au anuntat rezultatele exit-poll-urilor. Pai, în America sau altundeva în Occident, cine nu ar sari în sus de bucurie când s-ar anunta o diferenta de doua procente? Nu este suspect ca, înainte cu 15 minute de exit-poll-uri, domnul Basescu si echipa de la PD-L anuntau cu bucurie diferenta pe care azi o invoca?”, a aratat el. Geoana a catalogat suspecta si intalnirea din urma cu doua zile a democrat-liberalilor Vasile Blaga, Radu Berceanu si Adriean Videanu la sediul MAI. “Au mers acolo pentru a pune batista pe tambal”, a mai spus Geoana. ”(Gardianul)