Înainte de încheierea votării, în turul doi se prefigurează o dispută între Traian Băsescu și Mircea Geoană. Victoria fiecăruia dintre cei doi depinde de opțiunea PNL-ului. Este un moment în care PNL-ul poate să-și atingă obiectivele pe termen mediu și lung. De altfel o guvernare puternică nu se poate realiza în perspectivă fără aportul PNL. Este șansa sau neșansa liderilor PNL, ca după încercările de guvernare alături de PDL, să încerce o coabitare alături de PSD. Poate este și șansa PSD-ului de a continua în direcția reformării.
Despre sensul și semnificația votului din această zi se pot evidenția o serie de aspecte ,atât pozitive cât și negative. Două aș dori să evidențiez înainte de încheierea votului și anume prezența relativ ridicată a populației la urne și îndeosebi a tinerilor.
Cred că în turul doi poate câștiga Mircea Geoana în condițiile întrunirii unor factori care pot determina victoria acestuia: susținerea deschisa de către Crin Antonescu a lui Mircea Geoană și participarea alaturi de acesta in campania electorala pentru a atrage tinerii și membrii PNL; compromisul facut de PSD fata de pretentiile reformiste ale PNL; atenția acordată tuturor celorlalte partide de catre PSD; greselile președintelui Traian Băsescu și ale celor din jurul său care sunt tentați să mizeze pe ideea că poporul este de partea sa, omițând faptul că într-o democrație poporul are convingeri, idei și simpatii diferite; calcularea fiecărui pas făcut de Mircea Geoană; ieșirea din prim planul scenei politice a unor personaje din PSD care nu pot aduce decât deservicii pentru Mircea Geoană; acceptarea lui Johannis ca premier al noului guvern; acceptarea de către PSD a unui guvern format din profesioniști; participarea lui Mircea Geoană la dezbaterea televizată cu Traian Băsescu, fără trac și cu atitudinea învingătorului;sinceritatea pe care trebuie să o arate în toată această perioadă,inclusiv în dezbaterile televizate;evitarea întâlnirilor cu oameni de afaceri asupra cărora planează suspiciuni; neparticiparea la dezbaterea unor aspecte colaterale care pot să apară în această perioadă și lansarea ideii de a se dezbate problemele cu care se confruntă românii,etc.
Dincolo de aceste aspecte ,există o serie de factori care pot contribui la victoria în alegeri, pornind de la prezența la vot în condițiile în care în mediul rural semnificația zilei de 6 decembrie are alte conotații,la starea vremii, climatul social în ziua votului, prestația unor moderatori din televiziuni, imaginile transmise de către acestea, implicarea mașinăriilor de partid, modalitatea de a participa la festivitățile prilejuite de ziua națională, maniera de a vota a românilor din afara granițelor, față de care Mircea Geonă nu a întreprins nici un demers,etc, etc.
Mult mai interesante vor fi în perioada de după alegeri, evoluția politică, climatul social, schimbările la nivel central și local, migrația politică, tendințele din cadrul partidelor politice, luptele în interiorul partidelor politice, programul de guvernare, situația socială, așteptările oamenilor față de noua configurație politică,etc.
În condițiile în care nu se va ține seama de aceste aspecte, în condițiile slabei campanii în teritoriu datorită configurării unor caste, care vor să legitimeze ideea că ei sunt adevărații contributori la victoria lui Mircea Geoană, în condițiile slabei prestații a celor care îl îndrumă pe liderul PSD , alegerile pot fi pierdute ,deși nicicând după 1990 un candidat al opoziției nu a întrunit sprijinul partidelor politice, liderilor politici ,societății civile,intelectualității, etc,etc.